Uppemot 250 barn togs som gisslan men de släpptes senare. Foto: Ijaz Mohammad/Scanpix.

Gisslandrama i Pakistan över

I Pakistan har ett gisslandrama i en skola under dagen fått en fredlig lösning. Beväpnade män hade tagit uppemot 250 barn gisslan men dramat är nu över.

Gisslandramat inträffade i det alltmera laglösa nordvästra Pakistan. Extremister som försökt kidnappa en lokal tjänstemän flydde undan polis och förskansade sig i en skola. Därinne fanns uppemot 250 barn i åldern åtta till tolv år.

Gisslantagarna, ungefär sju till antalet, var beväpnade med raketgevär, granater och andra vapen. Polis omringade skolan, nära staden Bannu.

Nu tycks dramat ha fått sin upplösning när männen överlämnat sig till en jirga, eller ett lokalt rådslag bestående av klanäldstar.

Fick fri lejd
En polistalesman säger till nyhetsbyrån AFP att polisen fått order att lämna platsen. Enligt pakistanska medier har gisslantagarna fått fri lejd i utbyte mot att barnen släpptes.

Inga barn skadades men en av gisslantagarna dödades av polis. De senaste månaderna har beväpnade gäng med band till talibanrörelsen och al-Qaida alltmera öppet utmanat pakistanska staten, särskilt i Nordvästra gränsprovinsen, som gränsar till Afghanistan. Regimen har prövat både förhandlingar och våld, men upproret tycks sprida sig.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".