Vaxholmsdom leder till utredning

Regeringen har på måndagen träffat fack och arbetsgivare för att diskutera hur svensk arbetsrätt ska ändras efter Vaxholmsdomen, där EG-domstolen säger att den svenska modellen för löner och villkor när ett utländskt företag arbetar i Sverige bryter mot den fria rörligheten inom EU.

- Vi är överens om tagen. Vi är överens om att vi ska tillsätta en utredning, att den utredningen ska utföras i nära samarbete med parterna och att det faktiskt också brådskar lite grann, sa arbetmarkndsminister Sven Otto Littorin efter mötet.

- Vi vill ju själva bestämma om uttolkningen av den här domen, vad vi bör göra, och inte överlåta det åt andra, säger Littorin.

Bråttom, vad betyder det?

- Det betyder att vi nu har satt igång med att skriva direktiv till utredningen och att vi kommer att bolla dem med parterna och sen kommer vi att tillsätta en utredning så fort vi kan, säger Sven Otto Littorin.

Nöjda fack
De fackliga representanterna var nöjda med löftet om att få ordentlig insyn och kunna vara med och påverka utredningen.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin vill att regeringen ska göra förändringar så att dom hinder EG-domstolens dom innebär undanröjs.

- Vi kan till exempel inte ha rätt att i avtal kräva att alla arbetstagare ska ha ett bra försäkringsskydd, som vi har i våra svenska kollektivavtal. Vi har inte rätt att kräva idag att en som kommer hit och arbetar tillfälligt ska ha samma arbetstider som finns i kollektivavtalen. Sen måste vi också naturligtvis se till att vi blir tydligare i våra kollektivavtal när det gäller lönenivåer, så att vi också får lika lön för likvärdigt arbete, säger Wanja Lundby-Wedin.

Löner bäddar för motsättningar
Just lönesättningen kan bli ett problem mellan fack och arbetsgivare. Facken varnar för lönedumpning och är inga vänner av minimilöner.

Men det är just vad Urban Bäckström från Svenskt Näringsliv spår att det kommer att bli.

- Någon form av minimilön är ju rimligt att ha. Men det innebär ju också att det blir tuffare konkurrens också för byggsektorn och andra tjänsteföretag, säger Urban Bäckström.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista