Ökat välstånd gav handeln fem gyllene år

På fem år har de svenska hushållen kraftigt ökat sin konsumtion, det visar Ekots undersökning av hushållens utgifter. Svenskarna har fått ökade inkomster samtidigt som bostadsutgifterna har minskat.
Det hushållen har valt att lägga allt mer pengar på är till exempel bilar och elektronik. Det stämmer på Karin Olofsson i Täby. – Vi har köpt en ny bil ganska nyligen, en ny TV och andra elektronikvaror, säger hon. Vi har helt enkelt haft ekonomisk möjlighet till det. Dotter i tonåren kostar pengar – Vi har en dotter i tonåren, och då har man märkt att det sinar i kassan, säger Lars Lindström. Det är ständigt mycket klädköp. För Ekots räkning har Statistiska centralbyrån för första gången jämfört hur hushållens utgifter har förändrats, och också hur stor del av hushållsbudgeten som fördelas på olika områden. De största förändringarna på fem års sikt är att utgifterna och konsumtionen totalt har ökat kraftigt, med 20 procent från 1996 till 2001. Sjunkande boräntor Samtidigt har sjunkande boräntor gjort att bostadsutgifterna har minskat. Hushållen har därmed fått mycket pengar över att lägga på annat. Utgifterna för mat, restaurangbesök, kläder, skor, möbler och husgeråd har alla ökat, med mellan 20 och 50 procent. Bil och andra transporter står för en allt större del av hushållsbudgeten, mer än 15 procent. Ökade utgifter för telefoni, mobiltelefoner och TV, men även för till exempel böcker gör att fritid och kultur nu står för en femtedel av hushållsbudgeten. Handeln en vinnare Hushållens ökande välstånd har givit gyllene år för den svenska handeln, bekräftar Karl Eckerdal, ekonom på Handelns utredningsinstitut. – Den här perioden är en exempellös period av ökad konsumtion inom i stort sett alla områden inom svensk ekonomi, inte minst inom handeln med kapitalvaror och detaljhandeln i allmänhet, säger han. – En viktig förklaring är att vi hade rätt kärva år i stort sett under hela perioden 1988-1995. Därefter lossnade det i svensk ekonomi och hushållen började se ljust på framtiden igen. Och därmed vågade de konsumera mer.
Erik Boman

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".