Fransk mångmiljardsvindlare åtalad

I Frankrike åtalades på måndagen den 31-årige Jérôme Kerviel, som anklagas för historiens hittills största banksvindel. Hans affärer ledde till att banken Société générale förlorade 45 miljarder kronor. Efter att han åtalats släpptes han.

Jérôme Kerviels storsvindel ska inte ha gjorts för egen vinning. Åklagaren hade yrkat på försök till bedrägeri, men domstolens anklagelser stannar vid trolöshet mot huvudman, dokumentförfalskning och brott mot bankens dataregler.

Den unge värdepappershandlaren har i förhören erkänt fifflet, men hävdat att även andra handlare överskrider sina befogenheter och går förbi reglerna.

500 000 000 000 kr
Han hade dribblat med nästan 500 miljarder kronor, ett belopp större än hela bankens marknadsvärde.

Men han tycks bli trodd på sina ord - det var inte för egen vinning. 

Han var en handlare, som drogs in i en spiral och greps av stämningen på marknaden. Han ville framstå som skicklig, och få ut mer i bonus, kommenterar åklagare Jean-Claude Marin.

Banken varnad i november
Enligt åklagaren ska Société Générale redan i november ha blivit varnad av en tysk firma för Kerviels affärer, men först den 18 januari uppdagar banken de ofantliga oskyddade spekulationerna.

Räddningsmanövern skedde i panik – sälj, sälj, sälj snabbt till vilket pris som helst - vilket ledde till att förlustsiffran for som en raket och till historiens största finanssvindel.

Ingredienserna med miljardbelopp och den ensamme spelaren har lett till en uppsjö av konspirationsteorier kring penningtvätt, medskyldiga och medvetna försök att sänka banken.

Manipulation och insiderhandel
Société Générales aktiekurs har sjunkit över 20 procent sedan i början av januari. En grupp aktieägare har stämt banken för marknadsmanipulation och misstänker insiderhandel av bland annat en amerikan i styrelsen.

Vd Daniel Bouton sitter kvar ännu, men Frankrikes president Nicolas Sarkozy talar om en ledning som bör ta konsekvenserna.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".