Motvind för Giuliani i valet i Florida

På tisdagen är det val i Florida, där Bush republikanska partikamrater kämpar om vem som ska efterträda Bush som amerikansk president. För några månader sedan var Rudy Giuliani den store favoriten, men idag kämpar han för sin politiska överlevnad.

Ljudanläggningen krånglar när skådespelaren Jon Voight ska presentera presidentkandidaten Rudy Giuliani för den lilla supporterskaran som har samlats till valmöte i staden Sanford i Florida.

Problemen är talande. Det har gått trögt för Giulianis kampanj på sistone.

– Det känns mycket bra. Vi kommer att vinna valet, säger Giuliani självsäkert när han hälsar på väljarna efteråt. Men sanningen är att han nu ligger långt efter både John McCain och Mitt Romney i opinionsmätningarna i den folkrika och därmed väldigt viktiga delstaten, där han bara för några månader sedan var stor favorit att vinna.

Giulianisupportern Ann Ceacal hoppas fortfarande, även hon noterar att det inte är så mycket folk på det tidiga valmötet. Men Giulianis kampanj ställer nu hoppet till det faktum att Floridaborna poströstat ovanligt mycket den här gången och att många av dem som gjort det ska ha röstat på just honom.

Nedgången för den förre favoriten beror enligt de flesta bedömare på en dåligt vald taktik. Giuliani brydde sig nämligen inte om att kampanja särskilt mycket i delstater som röstade först, i Iowa och New Hampshire till exempel.

– Han gjorde den bedömningen att han ändå inte skulle ha någon chans i de inledande delstaterna, därför satsade vi allt på Florida, och jag är inte så säker på att opinionsmätningarna visar hela sanningen, säger Bill McCollum hoppfullt. Han är Giulianis kampanjchef här i Florida.

Daniel Alling, Tampa Florida
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista