Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Schyman gör comeback på omtvistat möte

På måndagen gör förra vänsterpartiledaren Gudrun Schyman politisk comeback. Vid universitetet i Växjö debatterar hon EMU, men andra nejsägare har hoppat av debatten eftersom att de tror att fokus kommer att gå från EMU till Schyman som person.
Stefan Haglund, som är ordförande vid utrikespolitiska föreningen i Växjö, har dick inte haft några planer på att ställa in debatten. – Nej, Gudrun Schyman är fortfarande intressant för vår lilla debatt, som nu har blivit mycket större. Vi såg inget provblem med det, säger han. Varför inte det? – Hon är en intressant debattör, även om hon kanske har gjort misstag på något annat plan, anser Stefan Haglund. Stort intresse Det som från början var tänkt som en av många debatter om EMU, mellan vänsterpartiets Gudrun Schyman och folkpartiets Carl B Hamilton, har efter Schymans avgång blivit extra intressant. När sedan Medborgare mot EMU, som är en orgasisation med nej-sägare från borgerliga partier hoppade av debatten har intresset kring den blivit enormt. Medborgare mot EMU hoppade av eftersom de ansåg att intresset skulle gå från sakfrågan om EMU till Gudrun Schyman som person. Kritik även från partiet En del vänsterpatister är också kritiska till att Gudrun Schyman ställer upp trots att hon har avgått, enligt Örjan Mossberg, gruppledare för vänsterpartiet i Växjö. – Det finns de som tycker att Gudrun ska ta time out tills alla frågor kring skatteaffärerna är klargjorda. Och det finns de som tycker att hon ska vara en stor taleskvinna för både vänsterpatiet och EMU-frågorna. Det varierar väldigt mycket inom partiet. Vad tycker du själv? – Jag är väldigt kluven. Jag har väldigt svårt att säga vad jag tycker. Jag vet inte faktiskt, säger Örjan Mossberg. Gudrun Schyman själv tror dock inte att intresset kommer att gå från sakfrågan EMU till henne som person. Det sa hon i P1-morgon i morse. – Det som jag har fått till mig i form av telefonsamtal från arrangörerena och brev från andra som kommer att gå dit. Där är det precis tvästom. ”Vi tycket att det är väldigt bra att du kommer”, säger de. De är precis som jag övertygade om att de människor som kommer på mötet inte kommer dit för att få tips för deklarationen utan de kommer dit för att lyssna på den politiska sakfrågan om EMU, säger hon.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".