Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Försvaret för milt mot felande officerare”

Svenska officerare som begår tjänsteförseelser kommer ofta lindrigt undan. Det anser Värnpliktsrådet som upprörts över fall där värnpliktiga har trakasserats av befäl.
Jonas Rambert, ordförande i Värnpliktsrådet vill ha en hårdare prövning av om befäl som begår tjänsteförseelser verkligen ska få ha kvar sitt jobb. – Man måste se detta som ett myndighetsutövande, och eftersom vi har en pliktlag blir det väldigt allvarligt när en officer utsätter en värnpliktig för något oegentligt, säger han. Sex av 32 förlorade jobbet 32 officerare fälldes förra året i Försvarets i personalansvarsnämnd för brott mot militära bestämmelser. Sex av dessa förlorade jobbet, medan resten klarade sig undan med löneavdrag eller skriftlig varning. Ett av fallen gällde en löjtnant, som använde sin skarpladdade tjänstepistol och knackade en värnpliktig i huvudet för att påkalla soldatens uppmärksamhet. Händelsen upplevdes som mycket hotfull av den drabbade soldaten Ansvarsnämnden förde diskussioner om man skulle anmäla det som tjänstefel, men stannade senare vid sju dagars löneavdrag. ”Borde polisanmälas” – Det är fråga om detta fall inte ska bli polisanmält. Jag tycker inte att det ska stanna inom försvarsmakten när det är en så pass grov företeelse, säger Jonas Rambert. På Värnpliktsrådet upplever man det som att många officerare kommer för lindringt undan, och det särskilt i jämförelse med när värnpliktiga bryter mot bestämmelserna. Strängare påföljd för värnpliktiga Som ett exempel nämner man när några värnpliktiga på ett västkustregemnte väckte sina kamrater mitt i natten och tvingade dem att köra fysisk träning. Dessa fick 20 dagars löneavdrag vardera för den händelsen. – Om man jänför dessa händelser tycker jag att det är löjligt att man ger 20 dagars löneavdrag för det, samtidigt som man ger sju dagars löneavdrag för att ha hotat en värnpliktig, enligt Jonas Rambert. Från Värnpliktsrådet efterlyser man en hårdare prövning från försvaret om en officer verkligen är lämpad att ha kvar sitt jobb. – Det gäller att inte se mellan fingarna också när det verkligen kommer upp ett fall, utan verkligen pröva om personen är lämplig att vara kvar inom försvarsmakten. Är man för mild från försvarets sida? – Ja, i vissa fall, säger Jonas Rambert. ”Följer lagstiftningen” Gunnar Jonasson är förste försvarsjurist på Högkvarteret. Han menar att det inte är så lätt att göra sig av med officerare, som har begått tjänsteförseelser. – Även om vi tycker att ett beteende är oacceptabelt eller felaktigt så kan vi inte tilllgripa allvarligare påföljder än vad lagstiftingen tilllåter, säger han. Han håller inte med om kritiken om att man är för snäll mot officerarna. – Normalpåföljden är varning och den myckert, mycket allvarliga påföljden är löneavadrag, så det är definitivt inget milt straff, säger Gunnar Jonasson.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".