Bakterieodling i laboratorium. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Israel

Många utbrott av resistenta bakterier

Många ställer sig nu frågan om antibiotikan snart förlorat sin verkan. Men medan Sverige fortfarande har ett relativt sett lågt antal bakterier som motstår de flesta sorters antibiotika, så är läget runt om i världen läget annorlunda.

Det gäller till exempel i Israel. Doktor Yehuda Carmeli, epidemiolog i Tel Aviv, berättar att sjukhusen i Israel de senaste två åren haft upprepade utbrott av resistenta bakterier.

Han säger att resistenta tarmbakterier smittade 1 000 patienter på israeliska sjukhus den första tiden och att 400 av dem dog.

Läget inte under kontroll än
Nu är läget lugnare men inte under kontroll. Ett allvarligt problem är att bakterierna sprids från sjukhusen ut i samhället och sedan återvänder till sjukhusen med nya patienter.

För att försöka få bukt med bakterierna, så har sjukhusen tvingats till extraordinära åtgärder.

Man har hyrt in särskilda tvättvakter som ska se till att personalen följer hygienreglerna, varje morgon får läkare och sjuksköterskor påminnelsemail om vilka patienter som bär motståndskraftiga bakterier och hur de ska behandlas.

Löneavdrag för bristande hygien
Den som inte följer reglerna får ingen lön. Ändå ser man upprepade utbrott av bakterier på olika sjukhus. Läget är liknande i Grekland och Turkiet, också Spanien och Cypern har svåra problem, enligt Carmeli.

Om man överför den israeliska situationen till hela Europa, som Yehuda Carmeli har gjort, blir siffrorna riktigt obehagliga.

I värsta fall skulle då 300 000 människor dö av bakterieinfektioner varje år, enligt doktor Yehuda Carmeli, vid Tel Aviv Medical center.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".