Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KD ger inga EMU-pengar till egna nej-sägare

Kristdemokraterna ger inga kampanjpengar till dem i partiet som vill driva en nej-kampanj i folkomröstningen om EMU. På måndagen tog partistyrelsen beslut om en egen kampanjorganisation. Samtidigt kritiseras partiet för att ensidigt stödja ja-sidan, trots att det finns många som hellre röstar nej till EMU.
Lennart Sacredeus, som sitter i EU-parlamentet för kristdemokraterna tycker det är fel att inte nej-sidan får del av kampanjpengarna. – Jag tror att man hade vunnit väldigt mycket i generositet och i gräsrotsförankring om några medel också hade avsatts till dem som vill bevara en svenska kronan, säger han. Grupp bildad för ja-sidan Kristdemokraternas partistyrelse tog på måndagen beslut om att bilda en särskild ledningsgrupp för Ja till EMU-kampanjen. Där ingår bland andra riksdagsmännen Mats Odell och Göran Hägglund, som är ordförande i gruppen. Kristdemokraterna har tagit ställning för att Sverige ska ansluta sig till EMU, och nej-sägarna ska inte få något av partiets kampanjpengar, trots att opinionsmätningar visar att det kan vara en tredjedel av partiets medlemmar som är emot EMU. – De kommer säkert att få kampanjpengar, men inte av de pengar som går till partiet, säger Göran Hägglund. Nu finns det ju de som tycker att detta är fel. – Ja, det är fullständigt naturligt, säger han. Men nej-sägarna kommer ju att få pengar - av nej-sidan. ”Risk för splittring” Lennart Sacredeus är en av två ledamöter som kristdemokraterna har i EU-parlamentet. Han tycker att partiet borde visa samma generositet som socialdemokraterna och centerpartiet gör och dela ut kampanjpengar till både nej- och ja-sidan. Frågan riskerar annars att fortsätta splittra partiet, hävdar han. – Den kommer att leva sitt eget liv i och med att kristdemokraterna, som har samma politiska spektrum i den här frågan som socialdemokraterna och centern, inte valde den breda lösning som de två andra partierna gjorde. Vad tror du att det beror på att kristdemokraterna har denna ståndpunkt? – Jag har lite svårt att förstå det, eftersom partiledningen är väl medveten om att vi rymmer sammma politiska och sociala bredd som socialdemokraterna och centern. Kampanjgeneralen Göran Hägglund tycker att detta är rättvist. – Jag har sagt att generositet och rättvisa inte är identiska begrepp. Beslutet är väl inte nödvändigtvis orättvist, men det är definitivt inte generöst. Man förlorar i good will, säger Lennart Sacredeus.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".