Olaglig försäljning av mark skakar Kina

Över 2 700 kinesiska myndighetspersoner är misstänkta för att olagligt ha sålt mark, rapporterar kinesiska myndigheter som just nu genomför en kampanj mot olaglig försäljning av Kinas krympande jordbruksmark.

Jordbruksmark är en lönande inkomstkälla för lokala myndigheter på landsbygden i Kina. Med stigande priser på tomtmark har små orter som tidigare saknat inkomst plötsligt blivit attraktiva för företag som vill bygga fabriker eller bostäder. Lokala myndigheter har snabbt insett att de sitter på en guldgruva.

Bönderna i Kina äger inte själva sin mark, utan den ägs kollektivt sedan kommunistpartiet tog makten och genomförde landreformer. På den tiden svartmålades storgodsägare och stämplades som fiender till folket och deras mark konfiskerades och delades ut till bondekollektiv.

Myndighetspersoner anklagas
Nu anklagar kinesiska bönder kommunistpartiets lokala myndighetspersoner för att sälja ut deras jordbruksmark och stoppa vinsten i egen ficka.

Nyligen meddelade den kinesiska landmyndigheten att de samlat in namn på 2 700 personer anställda av lokala myndigheter som misstänkta för att ha sålt land olagligt. Ytterligare tusen personer sägs stå på listan för utredning.

Vanligt med protester
Landstöld och dålig eller ingen kompensation är det kinesiska bönder är mest upprörda över och leder ofta till lokala uppror och oroligheter. Nyligen greps bönder i Heilongjiangprovinsen i nordostligaste Kina efter att de protesterat mot att de lokala myndigheterna roffat åt sig deras mark.

Ett brev, som sades vara skrivet av en lokal bondeledare och representera 40 000 bönder, publicerades på internet. I det öppna brevet kräver brevskrivaren att bönderna själva ska få äga sin mark och också att de hellre vill ha mänskliga rättigheter än OS i Beijing.

Också i provinserna Shaanxi och Jiangsu och i staden Tianjin nära Beijing har bönder skrivit öppna brev på internet där de kräver rätten till sin egen mark.

Kampanj mot illegal försäljning
Det är inte lätt att säga om de centrala myndigheternas pågående kampanj mot illegal försäljning av jordbruksmark är ett svar på de många bondeprotesterna eller om kampanjen snarare används som ett verktyg för att få mer kontroll över lokala småpampar inom kommunistpartiet. 

Hur som helst fortsätter kampen om marken att vara en av de största konflikterna i Kina.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista