Houda Morabet.
Slöjdom i Göteborg

"Det känns underbart att få rätt"

Uppdaterad 15:27
Det var diskriminering när två muslimska kvinnor tvingades lämna en simhall i Göteborg på grund av sin klädsel. Det slog  hovrätten fast i en dom idag.

Houda Morabet är en av de drabbade kvinnorna.

– Vi är två oskyldiga människor som har tagit reda på fakta och följt lagar och regler. Ändå blir vi diskriminerade. Det kändes underbart att få veta att rätten stod på vår sida, säger Houda Morabet.

I april 2004 skulle de två kvinnornas barn bada i simhallen i Kärra i Göteborg. Mammorna följde med in för att titta till sina barn från bassängkanten.

Enligt simhallens regler skulle medföljande föräldrar vara klädda i ”shorts och t-shirt, träningsoverall eller likvärdig klädsel”.

Täckande klädsel
Kvinnorna hade klätt om till långärmade t-shirts, joggingbyxor och huvudduk.

När de kom in i simhallen blev de tillsagda att byta om till lättare klädsel. Det hjälpte inte att de sa åt badmästaren att deras religion inte tillät dem att ha annat än heltäckande klädsel.

Nu slår hovrätten fast att Göteborgs stad gjorde sig skyldig till religiös diskriminering när de två kvinnorna tvingades lämna simhallen.

Får skadestånd
Hovrätten skriver att kommunen inte har lyckats visa att badmästarens agerande ”inte åtminstone delvis har haft samband med att kvinnorna bar en för troende muslimska kvinnor typisk klädsel, med bland annat huvudduk”.

Förra året friades Göteborgs stad av tingsrätten.

I hovrättens dom tvingas kommunen nu betala skadestånd på totalt 40 000 kronor till de två kvinnorna.

– Det är viktigt att samhället markerar att det är rätt att bära religiös klädsel och ändå delta i de vardagliga aktiviteter som de medföljande mammorna gjorde, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".