Flyktingströmmarna från Irak ökar

Oron för ett krig växer hos Iraks befolkning. I grannlandet Jordanien märker man av en ökad flyktingström, och just nu anländer ungefär 100 irakier i timmen.
Det är ingen flod med öppnade fördämningar, inte än, men rännilen av människor från Irak blir allt stridare inför hotet om ett krig många irakier, trots diplomatin och trots den växande fredsrörelsen, befarar är ofrånkomligt. Tusen varje dag Varje dag något tusental till, som efter en nästan 100-milafärd genom öknen lyckats muta, eller på annat sätt ta sig igenom gränsövergångens nålsöga. De kommer i flyg, fyra fullpackade plan i veckan, i bilar och bussar, som alla sett bättre tider, i en ström som nu mäts till ett hundra personer i timmen. Flyr till Jordanien Ungdomar flyr inkallelser till Saddams bataljoner, barn och vuxna flyr av alla andra ytterst begripliga skäl till det bra mycket tryggare Jordanien. – Om Gud vill händer inget, men om USA anfaller så kommer mycket dåligt att hända, säger Muhammed, en av dessa nyanlända irakier som med en grupp landsmän värmer sig runt en fotogenkamin i ett av de gamla stenhusen som är staplade på bergssluttningen runt Ammans –gamla stan–, där exilirakierna flockas. Farliga åsikter De flesta här, viskas det, vill nog alldeles säkert bli av med Saddam, men det säger man inte i vilkens öra som helst. Så Muhammed säger det som alla dessa irakier här säger, i varje fall inför okända; amerikaner i allmänhet är säkert bra, men den amerikanska regeringen är ett banditgäng som bara är ute efter Iraks olja. Känsla av utsatthet Det som man som främling här kan tro sig begripa är att krigsuppladdningen och det diplomatiska kattrakandet, som i slutändan handlar om liv eller död för många, skapar en alldeles förtärande känsla av utsatthet. Ytterligare gemensamt för dem som nu flyr hit är att det är de som har råd till det. De rika klarar sig alltid. De fattiga har bara sin Gud att be till.
Bengt Therner, Amman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".