Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Öppen debatt i säkerhetsrådet om Irakfrågan

Senare under tisdagen har FN:s säkerhetsråd ett extramöte i New York – en öppen debatt om Irakfrågan – där alla FN:s medlemsländer har rätt att göra sin röst hörd. Motståndet mot Bushregeringens hårdare linje väntas bli tydligt, rapporterar SR:s korrespondent.
Talarlistan tros bli så lång att den öppna debatten kommer att fortsätta även imorgon, för den här gången har alla länder rätt att göra sin röst hörd inte bara de 15 som sitter i säkerhetsrådet. Och, som en diplomat uttryckte det, det kommer, med något undantag, att bli som ett enda långt kritiskt inlägg mot USAs och Storbritanniens krigsplaner. Inga beslut Men några beslut kan inte tas vid mötet, utan det är fortfarande rådet, framför allt de fem permanenta medlemsländerna, som kommer att avgöra vad som ska ske härnäst. Förslag till ny resolution USA och Storbritannien väntas under veckan, kanske redan imorgon, börja cirkulera ett förslag till ny tuffare Irak resolution, men FN-källor säger till Ekot att fredagens rapport från vapeninspektörerna, som allmänt betraktats som en motgång för Bushregeringens linje, har gjort att förutsättningarna för den nya texten ändrats. Omfattande manifestationer Vissa bedömare tror även att de omfattande fredsmanifestationerna i helgen kommer att påverka det amerikanska och brittiska agerandet, speciellt för premiärminister Tony Blair är ju bristen på folkligt stöd för en mer hårdför Irak-linje tydlig. Oklart vad som ska hända Därför är det fortfarande oklart vad USA och Storbritannien kommer att föreslå för att försöka ena det splittrade säkerhetsrådet, ett alternativ som förts fram är att en lista med villkor kommer att presenteras som Bagdadregimen får mycket kort tid på sig att leva upp till, annars hotar allvarliga konsekvenser, det vill säga krig. En del FN-diplomater tror att det senast i slutet av nästa vecka kommer att ha klarnat om USA och Storbritannien kan lyckas få stöd för en resolution, andra tror på en mer utdragen förhandlingsprocess, OM inte Bushregeringen innan dess givit upp, lämnat FN-spåret och gått sin egen väg.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".