Dom kan ge hyreshöjningar i Stockholm

I dag, tisdag, avgör Hyresnämnden i Stockholm ett viktigt principmål. Det handlar om en privat fastigetsägare i Solna som vill ta ut en hyra som täcker kostnaderna efter en ombyggnad. Hyresgästföreningen kräver att man ska jämföra med ombyggda kommunala hus. – Det är fel synsätt, säger Fastighetsägarnas vice vd i Stockholm, Tore Ljungkvist.
Hyresnämnden i Stockholm avgör ett viktigt principmål om ombyggnadshyror i dag. Wåhlin Fastigheter i Solna vill ha täckning för ombyggnadskostnaden och ta ut 1 200 kronor per kvadratmeter och år. Hyresgästföreningen vill jämföra med ombyggda kommunala lägenheter och då blir hyran knappt 800 kr. Fastighetsägarna vill också räkna Solna till samma bostadsmarknad som Stockholm, och kan då jämföra med nybyggnadshyror i Hammarby Sjöstad på 1 500 per kvadratmeter och år. – De tittar på vad det kostar normalt att bygga om hus i det kommunala beståndet. Och där täcker inte hyreshöjningen för det enskilda objektet ombyggnadskostnaden, utan man måsta ta hjälp av intäkterna från andra hus också. Och det är detta principstriden i Hyresnämnden handlar om: Hur ska självkostnaden för ombyggnationen räknas? Varje ombyggt hus ska täcka sina kostnader, säger fastighetsägarsidan och anser sig ha stöd i lagen. Det anser Hyresgästföreningen också att man har. Här hänvisar man till att ombyggnadshyran ska jämföras med ombyggda kommunala hus – så ska bruksvärdesprincipen tillämpas! Parterna står mycket långt från varandra. Wåhlin fastigheter vill alltså ha omkring 1 200 kronor per kvameter och år. Och det är 50 procent mer än vad Hyrsegästföreningen går med på. Huset i Solna har bara tio lägenheter, men kan komma att styra alla ombyggnadshyror i fortsättningen. Huset är från 1912 och nu ”ombyggt till nybyggnadsstandard”, som fastighetägarna kallar det. Enligt Tore Ljungkvist är det nu bara skalet som är gammalt. Han förnekar att Fastighetsägarna nu försöker knäcka bruksvärdesprincipen: – Tvärtom kan man väl säga det att om man inte anpassar sig till verkligheten i bruksvärdessystemet och tillåter fastighetsägarna att ta ut de hyror som behövs, då knäcks bruksvärdessystemet istället. Den andra principen som nu prövas i Hyresnämnden är hur man räknar orten. Nu räknas Solna som en ort. Men Fastighetsägarna vill räkna Stockholm till samma ort. Då kan de jämföra med kommunala hyror i Hammarby sjöstad på 1 500 per kvadratmeter. Dubbelt så mycket som huset i Solna ligger på enligt Hyresgästföreningen. Tolkningen av orten är bara en praxis, enligt Tore Ljungkvist: – Det finns inget lagligt stöd för det, så vi vill ha en ändring på den punkten. Om hyresnämnden skulle säga ja till den hyresnivå som ni har tänkt er, då skulle det kunna innebära hyreshöjningar på många håll i Stockholms län, som är i samma läge? – Det kan det betyda faktiskt, ja.
Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".