Politisk comeback för Gudrun Schyman

Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman kommer att fortsätta ta debatter om EMU om hon blir tillfrågad. Det säger hon efter att på måndagen gjort politisk comeback i en debatt vid Växjö Universitet.
– Om jag får inbjudningar så kommer jag naturligtvis. Jag har redan många så det blir fler. När det blev känt att Gudrun Schyman skulle ta debatten om EMU vid Växjö Universitet fick hon kritik av bland andra medborgare mot EMU som inte ville sitta på samma debattsida som Schyman. Även socialdemokraternas nej-sägare Sören Wibe var kritisk mot Schyman. Men det kommer alltså inte hindra Schyman från att ta fler debatter. Helena Johansson som studerar internationella samhällsvetarprogrammet vid Växjö universitet och som lyssnade på debatten tyckte inte att fokus gick bort från sakfrågan. – Jag koncentrerade mig på debatten. Jag är mer intresserad av sakfrågan. Tänker man på det här med skatteavdragen och att hon avgått när man lyssnar på henne? – Man vet ju om det, men jag tycker inte att det spelar in. Vänsterpartiets partisekreteraren Pernilla Zethraeus har tidigare sagt att Schyman inte representerar partiets ledning när hon är ute och debatterar och man har hela tiden en dialog med Schyman om vilka debatter hon ska ta o inte ta. Gudrun Schyman själv anser inte att hon genom att fler debatter tar bort fokusen från Ulla Hoffman och Ingrid Burman som ju utsetts till att leda partiet. – Det ska väl kanske ni i media fråga er varför det är mer intressant att vara på en EMU-debatt med mig än att diskutera vänsterns politik med Ulla Hoffman. Det styr ju inte jag över, det är ju beslut som ni fattar på redaktionerna. Varför är det inte ett problem när vänsterpartiet utser en tillfällig förste vice ordförande samtidigt dom den förre partiordförande fortsätter att vara väldigt aktiv i debatter? – Det vore ett problem om vänsterpartister inte var aktiva överhuvudtaget. Jag som alla andra riksdagsledamöter kommer att vara aktiva i debatten. Det är vår roll att arbeta i parlamentet och att finnas utanför. Att möta människor och vara med och svara på människors frågor och delta i den allmänna opinionsbildningen.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".