Tullen lämnar Norrland utan bevakning

Tullen kan komma att lägga ner nästan all verksamhet i Norrland. 300 tulltjänstemän kan komma att förlora jobbet. Det föreslås i en utredning som lämnades till Tullverkets generaldirektör på tisdagen.

För att undvika ett framtida underskott vill Tullverket minska sin kostym rejält. Enligt det förslag som presenterades på tisdagen ska den brottbekämpande närvaron försvinna helt på nio orter, varav fem i Norrland.

På ytterligare tre orter kommer delar av bemanningen att försvinna.

Sammanlagt rör det sig om 300 tjänster. 130 antas kunna lösas genom pensionsavgångar, men cirka 170 anställda räknar Tullverket med att behöva säga upp.

Andra tar över
Överdirektör Ted Stahl har lett utredningsarbetet i den så kallade kostymgruppen.

– Inledningsvis kommer man att tycka att det är svårt och många är säkert upprörda och besvikna, men en ledning för en verksamhet måste också titta längre än till den dagsaktuella situationen. Det gör vi och vi tror att vi måste utveckliga verksamheten, säger han.

När tullen i Norrland försvinner vill man istället att polisen och kustbevakningen ska ta över deras uppgifter.

– Vi vill kraftsamla och inrätta en helt ny funktion som förhoppningsvis ska kunna samlokalisera med polisens kriminalunderrättelsetjänst för att få en ökad slagkraft. Vi vill också ha med Kustbevakningen i samarbetet, säger Ted Stahl.

Tömmer Trelleborg
En ort som drabbas hårt är Trelleborg, där all fast tullverksamhet riskerar att försvinna.

Trelleborgs hamn är Sveriges näst största godshamn. 1995 arbetade 150 tullare där. Idag är de 31. Om dagens förslag blir verklighet så kommer det snart inte vara några alls.

– Det är som att gå på en begravning och hoppas på att liket återuppstår. Om man använder våra möjligheter till förhandlingar ska det inte bli så som ledningen för tullen har tänkt sig, säger Harry Wiktor, som är sektionsordförande för fackförbundet Tull-kust i Trelleborg.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Här läggs tullen ner:

Den fasta bemanningen dras in i Karesuando, Haparanda, Umeå, Östersund, Idre, Kapellskär, Norrköping, Landvetter och Trelleborg.

I Sundsvall avvecklas gränsskyddsgruppen, i Karlshamn minskas styrkan. Även på Arlanda dras viss bemanning in.

Effektiv handel försvinner från Haparanda, Umeå, Östersund, Falun, Örebro, Kapellskär, Norrköping, Borås och Landvetter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".