Turkiet

Slöjförbudet på universiteten upphävs

I Turkiet hävs det 28 år gamla förbudet för kvinnor att bära slöja på universiteten och högskolorna. Det står klart efter en uppgörelse mellan regeringen och det ledande oppositionspartiet.

Uppgörelsen som diskuteras på tisdagen i parlamentet har fått hård kritik och i Turkiet befaras det nu att uppgörelsen till och med kan leda till kris på börsen i Turkiet.

Debatten för eller emot slöja har böljat fram och tillbaka men efter att det religiöst orienterande regeringspartiet AKP med premiärminister Tayyip Erdogan, vars fru och dotter bär slöja, nått en uppgörelse med det nationalistiska oppositionspartiet MHP, så hävs nu förbudet.

Kunde inte fortsätta studierna
– Jag tycker det är bra. Jag kunde inte fortsätta att studera på grund av det här förbudet men nu går det. Jag är så lycklig även om inte jag fick den chansen, för i och med att jag börjar bli äldre så är det inte möjligt för mig att studera längre, säger 21-åriga Asle Östurch.

Hon hade tillräckliga betyg för att kunna studera både ekonomi och turistvetenskap, men kunde inte det eftersom hon bär slöja, även om hon just idag har en stickad rosa mössa ovanpå slöjan i snöfallet här i Istanbul.

Vissa kvinnorättsorganisationer stödjer uppgörelsen, bland annat genom motiveringen att man få klädd hur som helst utan att diskrimineras, alltså även bära slöja.

Steg mot islamifiering
Andra kvinnorättsorganisationer ser upphävandet av förbudet som ett kvinnoförtryck och ett steg mot en islamifiering av Turkiet.

Till och med investerare på börsen är oroliga för ett kraftigt börsfall. Bland studenter finns det också kritiker och en av dem är Aischa Scimschekas.

– Det är bedrövligt. För så fort man kommer utomlands tror jag folk kommer att säga, ”jaha, du är från Turkiet” och jämföra det med Iran och Irak, säger Aischa Schimschekas och gör en sur grimas.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".