Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

ECB tonar ned förväntningarna

Den europeiska centralbanken, ECB, kan komma att justera ner förväntningarna för den ekonomiska tillväxten i euro-länderna under 2003. Det här sa ECB-chefen Wim Duisenberg under en utfrågning i EU-parlamentet i går kväll.
Det är osäkerheten och krigsrisken kring Irak som gör att ECB i nästa ekonomiska prognos tar det säkra före det osäkra och inte längre hoppas på en snar vändning i världskonjunkturen. Om ett krig bryter ut är det, enligt Wim Duisenberg, omöjligt att avgöra hur det kommer att påverka den ekonomiska utvecklingen såväl i världen som i EMU-länderna. Och därmed är det inte heller möjligt att idag säga om kommer beslut om nya räntesänkningar. Det här budskapet bröt också udden av en kritik som blossat upp mot det förslag som ECB lagt fram om hur räntebesluten ska fattas om eller när det blir fler länder som blir medlemmar den europeiska valutaunionen. Till exempel har Finland protesterat mot att stora länder som till exempel Tyskland och Frankrike ska få större inflytande än små länder. I förra veckan var frågan uppe i den svenska EU-nämnden då finansminister Bosse Ringholm tvärtom ansåg att det är rimligt att inflytandet vid räntebesluten är större för stora medlemländer för små i takt med att antalet euro-länder skulle blir och kanske ända upp till 27 stycken. En kritik från helt motsatt håll finns från ordföranden i EU-parlamentets finansutskott Christa Randzio Platt, som varnar för att förslaget till nya rösträttsregler kan leda till att ECB-ledamöterna från euroländerna kan börja tänka i alltför nationella banor och sitt eget lands intressen eller som hon uttrycker det: ”Betoningen på nationell representation i ECB är farlig och kan leda till att deltagarna bekämpar varandra. Därför vore det i stället bättre med mer makt till direktörerna i ECB”.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".