Boliden tjänar på ökade intresset för guld

Guldpriset har stadigt gått upp i takt med att spänningen kring Irak har ökat. Och det finns ett svenskt företag som ser positiva effekter av det ökade guldpriset, nämligen Boliden, som kommer med sitt bokslut idag.
Man kan säga att Boliden har gynnnats av att guldpriset har gått upp. I år väntas bolaget visa vinst, i alla fall pekade både halvårsresultatet och niomånadersrapporten på det. Gruvorna och smältverket i Rönnskär i Västerbotten är centrum för verksamheten. Bolidens huvudmetaller är koppar och zink, men guld och silver skapar rubrikerna. Nya fynd gjordes så sent som i december förra året, på 1000-metersnivån i Kristinebergsgruvan i Västerbotten. Den har varit i drift sedan 1940 och sysselsätter 150 personer ungefär. Den brytningsvärda malmen innehåller både koppar och bly, silver och guld. Guldpriset går upp därför att lättrörligt kapital söker sig till vad som betraktas som värdesäkrare investeringar än mycket annat, i orostider. Guldpriset nådde sin hittills högsta notering på sex år, i början av februari, då ett uns, motsvarande 31 gram, kostade 388 dollar och 50 cent. Bolidenguldet säljs på den svenska marknaden. Men det guld som säljs, i Sverige och på världsdmarknaden, är till 80 procent återanvänt guld. 18 karat innehåller tre fjärdedelar guld, och resten silver och koppar. 24 karat guld är 100 procent guld, men i regel för mjukt att ha i konsumentprodukter. Guldsmeden betalar ungefär 100 kronor per gram för 24 karat. För den som då köper ett smycke i guld betyder det här att ett smycke som väger 500 gram har ett metallvärde på 50 000 kronor. Ett lättare halsband på 50 gram har då ett metallvärde på 5 000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".