Östros.

Östros ny ekonomisk talesman för s

På tisdagen valde de socialdemokratiska riksdagspolitikerna Thomas Östros till ny talesman för partiets ekonomiska politik. Hans föregångare Pär Nuder tvingades bort från posten efter läckor i medierna.

– Det finns inget positivt av offentliga debatter i personfrågor. Det tror jag människor tycker illa om. Däremot tror jag inte det skadar förtroendet för vår politik och vårt förtroende att komma tillbaka till regeringsmakten, säger Tomas Östros.

Pär Nuder ville ju inte sluta, men hans fall påskyndades av läckor om att Mona Sahlin ville bli av med honom. En kultur att kasta skit, har Nuder kallat det. Det blev också diskussion om detta på tisdagen på socialdemokraternas interna möte.

Ingen förändring
Både Östros och Sahlin betonade inte oväntat att bytet av talesman inte betyder ändrad politik. Vart partiet är på väg i politiken gav Östros inga svar på, däremot angrep han alliansregeringen inom bara någon minut.

Mona Sahlin har ju förklarat petningen av Pär Nuder med att den ”hundraprocentiga energin och lusten” inte fanns hos honom. Om Östros är piggare ville han själv inte svara på.

– Det är inte något för mig att bedöma. Jag känner en väldig lust och energi att ta mig an det här uppdraget.

”Återkomma”
Mona Sahlin har också förklarat att hon vill jobba mer som ett lag än Pär Nuder ville. Men hur lagarbetet ska förändras med Östros hade hon inget svar på.

– Jag vill inte sätta Tomas i relation till Pär utan vi får återkomma när vi har byggt upp hur vi ska jobba tillsammans Tomas och jag, säger Mona Sahlin.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista