Övergångsregler för plusjobbare ses över

Regeringen tänker ändra reglerna så att de som tagit ett så kallat plusjobb inte ska missgynnas, jämfört men andra, om de blir arbetslösa igen.

Ett förbiseende i regelverket ska rättas till snarast möjligt säger statssekreteraren Eva Uddén-Sonnegård på arbetsmarknadsdepartementet.

– Först måste vi naturligtvis se över det. Sen brukar man säga att det behövs en månad för att de olika institutionerna, i det här fallet a-kassorna, ska kunna tillämpa den nya bestämmelsen. Så det ska gå väldigt snabbt, säger hon.

Stoppade plusjobben
Regeringens plan att täppa till en lucka i reglerna berör mellan 7 000 och 8 000 personer som har ett plusjobb som de fick i stället för vara arbetslösa och ha så kallad aktivitetsgaranti med aktivitetsstöd.

Bakgrunden är att den nya regeringen stoppade plusjobben och ändrade reglerna på arbetsmarknaden.

Aktivitetsgarantin med 80 procentig ersättning av a-kassegrundande tidigare lön, byttes mot en så kallad jobb- och utvecklingsgaranti med 65 procentig ersättning. Regeringen införde skyddsregler så att de som flyttade från det ena typen av garanti till den andra inte skulle förlora pengar.

Den missade att dem som gått från aktivitetsgaranti till plusjobb ramlade mellan stolarna.

De har inga skyddsregler idag om de blir arbetslösa igen.

Lägsta stödet
Konsekvensen för dem är att de enbart har rätt till det lägsta aktivitetsstödet; 223 kronor om dagen före skatt. A-kassornas samorganisation har skrivit till regeringen och påpekat att den har gjort en miss i regelverket. Det håller statssekreteraren Eva Uddén-Sonnegård med om.

– Vad vi gör är att vi ändrar på förordningen, så att den som varit i plusjobb kommer direkt komma in i jobb- och utvecklingsgarantin. Och kommer på att fortsätta att få ersättning utifrån sin tidigare a-kasse kvalificerande inkomst. Det vill säga 65 procent av den inkomsten, säger hon.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".