Barn som våldsvittnen får ersättning

Barn som bevittnar våld mot närstående kan sedan ett år tillbaka få brottsskadeersättning av staten. Totalt har det betalats ut 540 000 kronor till 79 barn.

Den vanligaste ersättningssumman är 5 000 kronor. Som mest har 20 000 kronor betalats ut.

Marie som idag är 22 levde i en familj där pappan var våldsam. Hon tycker att summorna är låga men att ersättningen ändå är en form av upprättelse.

– Jag tror att det är jättebra att det uppmärksammas. För det är sällan barnen får den hjälpen eller stödet och kommer det en till myndighet och hjälper till i deras liv tror jag att det kan vara till hjälp för dem, säger hon.

248 ansökningar
Brottsoffermyndigheten har hittills fått in 248 ansökningar sen november 2006.

Det var då nya regler i Brottsskadelagen gjorde det möjligt för barn att få brottsskadeersättning om de bevittnat ett brott, som är ägnat att skada barnets trygghet och tillit till en närstående person.

Hittills har 79 barn fått ersättningen, lika många har fått avslag och ett 60-tal ärenden är ännu inte avgjorda. Det barnen sett eller hört är oftast misshandel, och olaga hot och domen oftast grov kvinnofridskränkning som barnen bevittnat. Ersättningen är från 5 000 upp till 20 000.

Ett barn bevittnade ett mordförsök på sin mamma. Ett annat såg sin syster bli grovt sexuellt utnyttjad, till exempel.

Rädda barnen uppskattar att 200 000 barn varje år växer upp med våld i familjen

”Våga fråga”
Fler barn hade kunnat få ersättningen om polis och åklagare hade tagit med barnen i dokumentationen av brottet, säger Gudrun Nordborg på Brottsoffermyndigheten.

– Man har inte uppmärksammat barnen alltså polis och åklagare. Att man aktivt ska fråga, har du barn, var fanns de? Man måste våga ställa sådana frågor det här är en väldigt allvarlig bortprioritering om vi glömmer barnen, säger Gudrun Nordborg.

Agneta Johansson
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".