EU

Ökat samarbete ska bota ekonomisk oro

Ett ökat samarbete mellan de europeiska länderna tycks vara den medicin som några av EU:s ledare vill prova för att dämpa den finansiella oron. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown var på tisdagskvällen värd för ett mini-toppmöte i London.

– I och med den här osäkerheten har vi bestämt oss för ett nära samarbete för att upprätthålla den ekonomiska stabiliteten för att få fler ekonomiska reformer och för att stödja företagsamheten.

Det sa den brittiske premiärministern Gordon Brown, som höll presskonferens tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Romano Prodi som just avgått som Italiens premiärminister och EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso.

Utbyte av information
Det som de europeiska ledarna har enats om är bland annat att försöka hitta ett sätt att utbyta information med varandra, att helt enkelt slå larm om uppseglande kriser.

Det som diskuterades var bl a att myndigheter enklare ska kunna utbyta information, både inom EU och inom andra länder.

IMF föreslås övervaka
Gordon Brown föreslår själv att internationella valutafonden IMF ska få en mer övervakande roll i framtiden.

Överhuvudtaget talades det om att få en större insyn i finanssektorn för att minska riskerna.

Diskussionerna lär fortsätta nästa vecka när finansministrarna från världens rikaste länder, G8-länderna, möts i Tokyo.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".