CIA-flyg fick använda danskt luftrum

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s flyg har använt sig av danskt luftrum och grönländska flygplatser för att transportera terroristmisstänkta, avslöjar dansk tv på onsdagskvällen.

Många har anat att Danmark har varit inblandat på ett eller annat sätt i de amerikanska olagliga fångtransporterna av misstänkta terrorister.

Men den danska regeringen har hela tiden sagt att den inte känner till något om det.

Detaljer om flygningarna
Nu lägger den danska tv-kanalen DR1 fram vad man ser som bevis för dansk inblandning.

Det handlar om räkningar, hotellbokningar, besättningslistor och annat som kan knytas till de flyg som utförde fångtransporterna.

Flygplanen använde inte bara danskt luftrum, utan de mellanlandade också på Grönland.

På det sättet har Danmark bidragit till att transporterna kunde genomföras.

Identitet avslöjas
Piloterna använde sig visserligen av falska namn, men enligt dansk TV har man fått fram deras rätta identitet som har anknytning till de CIA-agenter som rövade bort en misstänkt terrorist i Tyskland.

De agenterna är numera efterlysta i Tyskland.

Kraftig kritik
De hemliga och olagliga amerikanska fångtransporterna har fått stark kritik från många håll. Idén bakom transporterna var att gripa misstänkta utan vare sig rättegångar eller dom och föra dem till hemliga fängelser eller till andra säkra platser.

I Sverige är det mest uppmärksammade fallet de två egyptier som greps och flögs till Egypten med hjälp av svenska myndigheter, trots att de hotades av tortyr i hemlandet.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".