Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studenter får förenklade tentor av budgetskäl

Många lärare gör förenklade tentor för att universiteten tjänar pengar på att studenterna klarar sig. Det bekräftar studentkårerna vid fem av de större universiteten i Sverige.
Civilingenjörsstudenterna Daniel Edmark och Olov Rydsäter på Luleå tekniska universitet kritiserar anslagssystemet. – Det är inte bra att det fungerar på det sättet. Institutionerna ska inte vara beroende av att studenterna tar sig igenom utan studenterna ska uppmanas att klara sin utbildning. Släpptentor av stressade lärare Den förenklade tentan kallas för släpptenta i studentmun. Det är något studenterna får när läraren blivit stressad över att de kuggat för många gånger. Daniel och Olov berättar om skrivningar där det bara ställts nåra få enkla frågor och där studenterna fått ha studieliteraturen med sig. Det är tentor som det är så gott som omöjligt att få ''icke godkänd'' på. – Det sker hela tiden. Jag tror alla vet att institutioner kan ta till sådant här om de tvingas till det av ekonomiska skäl. Universiteten och högskolorna får pengar av staten vid två tillfällen. Först när man rapporterat in hur många helårsstudenter som registrerats, sedan per avlagd poäng. Slår mot studenterna Men enligt flera av studentkårerna på de fem större universiteten i Sverige har det här slagit hårt mot studenterna. Lärare runt om i landet tvingas göra fusktentor för att studenterna ska klara sig. Lennart Ståhle, kanslichef på Högskoleverket, uppmanar studenterna att klaga om något sådant här sker: – Vi är övertygade om att man bör ta sig en rejäl fungerare på systemet. I första hand ska man vända sig till studierektorn eller prefekten på den insititution är utbildningen sker. Får man inget gehör där kan man vända sig till Högskoleverket, säger Lennart Ståhle.
Erica Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".