Förlista u-båten Kursk tömd på kärnbränsle

Arbetet med att tömma den kärnbestyckade u-båten Kursk på kärnbränsle är nu avslutat. Det var den farligaste fasen i att demontera den förlista u-båten, enligt ryssarna. Men internationella miljöorganisationer oroas över att de inte fått tillräcklig insyn.
I oktober förra året bärgades Kursk ur havet och fördes till ryska marinens topphemliga varv i Sneznogorsk i Murmanskområdet i norr. Ryssland har med hjälp av amerikanska pengar lossat ubåtens utbrända kärnbränsle från två reaktorer. Att göra det var riskfyllt. Dels för att ubåten var skadad och dels för att det skedde inomhus. Bränslestavar fördes bort 398 bränslestavar från fören och stäven har tagits bort och förts med fartyg till ryska marinens bas i Murmansk. Tidigare har nio av ubåtens torpeder demonterats. Den främre delen av u-båten sprängdes innan den 18 000 ton tunga u-båten lyftes ur havet. Ett sätt för ryska flottan att dölja försvarshemligheter. Vid Kurskkatastrofen i augusti 2000 dödades alla 118 ombord när en torped detonerade. Internationella miljögrupper har förgäves begärt tillstånd att följa avrustningen av Kursk på plats. Ryssland har dock vägrat ge insyn och hänvisat till säkerhetsskäl. Oro för fler läckor Det finns en stor oro för att det utbrända kärnbränslet från ryska u-båtar läcker och att det inte förvaras på ett tillräckligt säkert sätt. Norge är särskilt engagerat i saken och har nyligen satsat 120 miljoner kronor för att avrusta två andra ryska kärnbestyckade u-båtar i Barents hav.
Maria Persson Löfgren Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".