Innehåller sukralos.

Sötningsmedel hamnar i sjöarna

En ny studie visar att sötningsmedlet sukralos, som används i olika livsmedel, är mycket stabilt i miljön. Studien, som ska följas av fler, har gjorts på Naturvårdsverkets uppdrag.

– I den här första delen av studien som är nu klar. Så har vi hittat att det sukralos som kommer till reningsverken går rakt igenom och fortsätter ut i miljön, säger Britta Hedlund som arbetar med övervakning av miljögifter på Naturvårdsverket.

Det faktum att ämnena inte bryts ner, vad innebär det?

– Det innebär att de finns kvar i vattenmiljön under en längre tid och att de kan spridas.

Högsta halterna finns utanför Henriksdal i Stockholm, men höga halter av sukralos har också hittats i exempelvis Bollebygd, Karlstad och Trosa. Tillverkaren av sukralos uppger själv att ämnet är stabilt och långlivat. Det kan vara bra från produktsynpunkt, men dåligt för miljön. Varningsklockorna ringer för ämnen som bryts ner mycket långsamt i naturen.

– Det är ett varningstecken i sig att vi släpper ut kemikalier som finns kvar i vattenmiljön under en längre tid.

Vad vet man om vilka effekter det här kan ha?

– Det är relativt få studier som har gjorts. Det är några studier där man studerat hur giftiga de här är för vattenlevande organismer.

Om man utsätter fiskar och andra levande organismer för höga halter av sukralos då dör de. Men de halter i miljön som man har hittat ligger långt från den nivån. Nu under våren ska man fortsätta studierna genom att undersöka om prover man har samlat in av fiskar, blåmusslor och andra organismer innehåller sukralos.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".