EU:s linje i Irakfrågan kan ändra tysk linje

EU:s deklaration om Irak på måndagskvällen följdes av diskussioner i de enskilda medlemsländerna om vem som egentligen givit med sig. I Tyskland undrade många på tisdagen om regeringen övergivit sitt strikta nej till en militärinsats, rapporterar SR:s korrespondent.
Det var något av kompromissernas afton i Bryssel på måndagskvällen. Inte minst den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder var mån om att betona det: – Det blev en kompromiss som man kan leva med, och självklart fick även vi göra eftergifter för våra krav, sade Gerhard Schröder. Svårsmält formulering Den svåraste formuleringen i deklarationen för den tyska regeringen är den som säger att krig inte kan uteslutas, som en sista lösning. Gerhard Schröder och den tyske utrikesministern Joschka Fischer, som tidigare varit kategoriskt mot en militär lösning i Irak, försöker nu vända på uttrycket och se det som en seger att det just står ”som en sista lösning”. Tydligt är att de två stater som fick kompromissa mest – Storbritannien och Tyskland – nu koncentrerar sig på de delar i avtalet där man fick sin vilja igenom. I Tyskland är man mycket nöjd med att det inte blev någon tidsfrist angiven för inspektörerna och att det inte heller står inskrivet någon formulering om att tiden runnit ut för diplomatiska ansträngningar. Kan öppna för ny tysk linje Här i Tyskland ställs ändå frågan om Gerhard Schröder har öppnat en liten glänta på dörren till möjligheten att tillgripa militärt våld mot Irak. Med det tänjbara uttrycket ”som en sista utväg” finns det möjlighet för den tyska regeringen att närma sig den franska hållningen, där man säger radikalt nej till en militär insats som läget är nu men ändå inte vill utesluta det för framtiden. Gerhard Schröder säger att den tidigare tyska linjen står fast, även efter måndagens EU-deklaration, men politiska kommentatorer i Tyskland frågar sig ändå om inte ett litet steg bort från den tidigare kompromisslösa linjen togs på måndagskvällen.
Gunnar Bolin, Berlin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".