Falungongare i hungerstrejk utanför Stockholmsambassaden. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Kina bekräftar samtal om falungongpjäs

Kinas ambassad ger nästan inga kommentarer alls angående den falungong-anknutna scenföreställningen i Sverige i mars. Lokalpolitiker i Linköping och Stockholm har fått samtal från ambassaden, och Stockholms kulturborgarråd har upplevt samtalen som ett ”förtäckt hot” för att få svenska politiker att stoppa föreställningen.

Falungong-utövaren Bing Zhoung demonstrerar utanför Kinas ambassad. Han menar att den aktuella föreställningen visar prov på flertusenårig kinesisk kultur.

– Gamla tidens kläder, danser, olika dynastiers kläder eller någonting.

Hur mycket kritik mot det kommunistiska Kina finns i den här föreställningen som du känner till?

– Det finns ingen direkt kritik mot kommunistpartiet eller Kinas regering. Det är bara ett eller två program visar Kinas kommunistparti förfölja falungong-utövare, säger Bing Zhoung.

Ja, den Sverige-aktuella föreställningen Shén Yùn pekar alltså en del på förföljelse av falungong-utövare i Kina.

Bekräftar uppringning
På Kinas ambassad vill den pressansvarige inte ställa upp på någon bandad intervju på onsdagen, men han bekräftar för Ekot att ambassaden har ringt upp arrangörer i Linköping och Stockholm och berättat hur kinesiska myndigheter ser på falungong-rörelsen. Sedan får arrangörerna dra sina egna slutsatser kring föreställningens framtid.

Utrikesminister Carl Bildts pressekreterare Sara Malmgren säger till Ekot att Kina mycket väl vet vilka lagar och regler som gäller här i Sverige, och att vi här sätter upp vilka kulturevenemang vi vill. Däremot tänker inte UD rikta någon formell protest mot Kinas ambassad efter de här påtryckningsförsöken.

Inte lyckas
Och Bing Zhoung utanför Kinas ambassad är övertygad om att Kinas ambassad inte kommer lyckas stoppa den falungong-anknutna föreställningen.

- Det här är Sverige där demokrati finns och i Kina är det diktatur, så de försöker påverka det här med frihet. Det går inte tycker jag. Man ska ha frihet här också, säger Bing Zhoung.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".