Norrland vill ha två storregioner till 2010

Lokalpolitikerna i Norrland kom idag överens om att ansöka hos regeringen om att få bilda två storregioner. Ett beslut som Eva Söderberg socialdemokratiskt landstingsråd i Västernorrland kallar historiskt.

– Jag är jätteglad, det här är mycket mycket bra och det är ett historiskt beslut. Mötet avslutades med applåder, säger Eva Söderberg.

För ett år sen presenterade den så kallade Ansvarskommittén en ny regional indelning där dagens drygt 20 län och landsting ska slås samman till sex till nio regioner. Regionerna ska ta över sjukvården och kollektivtrafiken från landstingen och få ett större ansvar för utvecklingsfrågor.

Finns i söder
På samma sätt som det fungerar i de regioner som redan finns sedan några år tillbaka, det vill säga Skåne och Västra Götaland.

De norrländska politikerna har alltså kommit överens om att bilda två regioner. Där Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrland bildar en nordlig region. Jämtland går samman med Ånge och Sundsvalls kommuner i Västernorrland i den så kallade mittregionen. I april ska ansökningarna formellt skickas till regeringen för att norrlänningarna redan till nästa val 2010 ska rösta till två regionparlament istället för som idag fyra landsting.

Moderaterna emot
Alliansregeringen är splittrad i frågan, kristdemokraterna, centern och folkpartiet ger grönt ljus för att nya regioner ska kunna vara klara till valet medan moderaterna med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen vill invänta folkets röst.

Det tycker också de norrländska moderaterna som reserverade sig mot dagens beslut.

– Stora frågor som rör Norrbotten kanske för all framtid, det bör vi ställa under allmänt val, säger Staffan Eriksson, moderat kommunpolitiker i Norrbotten. 

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".