”S och LO kan enas om EMU”

Utsikterna att socialdemokraterna och LO kommer att kunna enas om villkor för att LO ska komma med på båten och säga ja till ett svenskt medlemskap i EU:s valutaunion EMU är mycket goda. Den bedömningen gjorde EMU-minister Gunnar Lund på tisdagen. Det är avgörande för regeringen att ha stöd av LO för att kunna övertyga om ett ja till EMU i höstens folkomröstning, men LO ställer villkor.
LO har kongressbeslut på att kräva så kallade buffertfonder för att stödja ett ja till EMU. Fonderna skulle användas för att parera svängningar i ekonomin som ökar arbetslösheten. Buffertfonderna har mer eller mindre sågats av olika regeringsföreträdare. Samtalen mellan socialdemokraterna och LO, som pågår för fullt, beskrivs som kamratliga och öppenhjärtiga – eller annorlunda uttryckt – det är hårda tag. Locket på Locket ligger på och läget är känsligt, men LO:s representantskap ska ta ställning den 22 april. Till dess ska en överenskommelse vara nådd. LO har i förhandlingarna med partiets företrädare luftat tanken att en del av den nuvarande valutareserven skulle flyttas över till statsbudgeten. Flera tiotals miljarder av valutareserven skulle kunna placeras i budgeten i stället för hos Riksbanken och fungera som en buffert i budgeten, menar LO. Utesluter ingenting Gunnar Lund, biträdande finansminister, utesluter ingenting: – Det är ju en fråga som man får se närmare på. Jag kan i dagsläget inte riktigt bedöma vilket utrymme som finns där, jag vet bara att man ska nog inte göra sig några överdrivna föreställningar om vad som kan finnas i valutareserven. Det är ju ändå så att går man med in i euron, in i valutaunionen, ja, då kommer större delen i varje fall av den valutareserven behöva disponeras ändå, bland annat en del av den gå till den nya centralbank man då kommer att delta i, säger Lund. Men det kan finnas en del pengar att ta där? – Det utesluter jag inte. Som alternativ till att bygga upp nya fonder – buffertfonder – som LO alltså vill finns att höja målen för hur stora överskotten ska vara i de offentliga finanserna. Ett annat alternativ, sade Gunnar Lund på tisdagen är att öka den så kallade budgeteringsmarginalen i budgeten, alltså de pengar som sätts undan för oförutsedda utgifter. Gunnar Lund sade på tisdagen också att han tänker sig att om Sverige går med i EMU ska det bildas ett råd av respekterade ekonomer och arbetsmarknadens parter, och de ska ha stor auktoritet och ett ”avgörande inflytande” över vilka beslut regering och riksdag ska fatta.
Inger Arenander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".