Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förmögenhetsskatten kan vara borta 2004

Förmögenhetsskatten kan komma att tas bort redan inom ett år. Det sade skatteutskottets ordförande socialdemokraten Arne Kjörnsberg i samband med en utfrågning i riksdagen.
– Det handlar inte om så många miljarder kronor men det är politiskt brännhett. Vi måste hitta ett system där vi med hög trovärdighet kan säga, att de som får minskad förmögenhetsskatt får betala det på annat sätt, exempelvis med minskad avdragsrätt för pensionssparande. Enligt Arne Kjörnsberg tänker socialdemokraterna försöka ta bort förmögenhetsskatten. Att avskaffa den här skatten var också ett av de förslag som regeringens skatteutredare P-O Edin nyligen lade fram. Minskade avdrag på pensionssparande Men om förmögenhetsskatten tas bort, måste den ersättas med andra inkomster för staten, säger Arne Kjörnsberg. Han tänker på ökade kostnader för pensionssparande, och för företagens periodiseringsfonder. Avkastningskatten som idag är 15 procent, kan till exempel komma att höjas till det dubbla. P-O Edin har också föreslagit att gåvoskatten ska sänkas vilket enligt Arne Kjörnsberg kan komma att ske tidigare. Höjd matmoms i stället P-O Edin som frågades ut av riksdagens skatteutskott, föreslår också en och samma momsnivå för alla varor och tjänster. Det skulle innebära höjd moms på mat, vilket Arne Kjörnsberg i så fall kan tänka sej kompensera med med höjda barnbidrag och pensioner för dom som drabbas. P-O Edin har också förslag om sänkta alkohol och tobaksskatter för att anpassa nivåerna till andra EU-länder. Men där är Arne Kjörnsberg avvisande. – Jag har väldigt svårt för det även om jag inser det internationella trycket, Men vi får aldrig glömma folkhälsoaspekterna. Det är ett jätteproblem att unga pojkar - och flickor numera - dricker väldigt mycket mer alkohol för att tala i klarspråk, säger Arne Kjörnsberg.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".