Bedrägeriförsöket mot Swedbank avslöjades i sista stund. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Bankbedrägeriet

"Exempel på största hotet mot banker"

Ett bedrägeriförsök i mångmiljonklassen mot ett Swedbankkontor i Knivsta utanför Uppsala har avslöjats och sju män har anhållits bland annat för försök till grovt bedrägeri. Gärningsmännen var nära att föra över miljonbelopp genom att kapa en bankanställds dator men den anställde upptäckte kapningen i sista stund och drog ur sladden och räddade pengarna kvar på banken.

It-säkerhetsexperten Per Hellqvist, säger att det största hotet mot bankernas datasäkerhet är det fysiska, att någon gör till exempel som på banken i Knivsta, monterar en fjärrstyrningsapparat till en dator.

– Det finns ju till salu idag små lådor för 105 000 kronor som innehåller allting man behöver. Man kan koppla in tangentborden, musen och bildskärmen och sedan har de även ett trådlöst nätverkskort.

Kan sitta med en laptop
– I sådana fall räcker det med att man sitter med en laptop med ett trådlöst nätverkskort i en bil i närheten eller på ett kafé bredvid och sedan kan man då i princip ta över personens dator, säger Per Hellqvist.

Enligt Uppsalapolisen hade den lilla apparaten monterats under bordsskivan under datorn vid ett inbrott tidigare under sommaren på Swedbankkontoret i Knivsta utanför Uppsala. Sju personer är anhållna och i nuläget är ingen ytterligare misstänkt. Inte heller misstänker polisen att någon på banken är inblandad.

Liknande bedrägeri planerades 
Hur polisen lyckades spåra de sju som misstänks för förberedelse och för försök till grovt bedrägeri vill de inte säga. Men när de greps kunde polisen också konstatera att ett liknande bedrägeri mot ett annat bankkontor planerades. Per Hellqvist som är it-säkerhetsexpert säger att en 100-procentig säkerhet inte går att nå.

– 100 procent säkerhet finns inte oavsett vilken miljö man pratar om, om det är banker eller någon annanstans i livet. Däremot kan man göra det tillräckligt svårt för de som vill åt pengarna eller det andra som är värdefullt så att de inte ens orkar försöka. De ger sig på någonting annat istället. Så mycket av säkerheten handlar om att göra det tillräckligt svårt eller ointressant att ens orka försöka

Per Hellqvist råder alla som vill skydda sig mot kapningar av datorn att alltid ha datorn avstängd när den inte används eftersom kapning kan ske genom Internet-anslutning när strömmen är på.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".