Långtradare i diket vid snökaos i november. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Yrkeschaufförer positiva till vinterdäck

Vägverket vill att det ska vara obligatoriskt med vinterdäck för tunga bussar och lastbilar. Det välkomnas av flera branschorganisationer. Också yrkesförarna är positiva.

– Ja, mycket bättre, faktiskt. Det är värdelöst att köra med de här däcken som vi har, säger Ali som är bussförare i Dalarna.

Men Ali är långt ifrån ensam om att köra en buss med sommardäck trots vinterväglag. I Sverige har det hittills inte varit obligatoriskt med vinterdäck för bussar och lastbilar, men det vill nu Vägverket ändra på.

Förbättra framkomligheten
– Vi har ju sett på senare år i ökande utsträckning att lastbilar och bussar också inte kommer fram när det blir vinterväglag och det förorsakar rätt mycket problem för trafiken i övrigt och innebär rätt stora samhällsförluster.

– Därför vill vi se vad vi kan göra för att förbättra framkomligheten och det här är en av de åtgärder som vi överväger, säger Ingemar Skogö som är Vägverkets generaldirektör.

Enligt Ingemar Skogö är det ett växande problem med bussar och lastbilar som har dåliga däck.

De nya reglerna skulle innebära att alla bussar och lastbilar som väger mer än 3,5 ton måste ha däck med minst fem millimeters spårdjup. Reglerna kan bli verklighet redan den 1 december.

Välkomnas av bussbranschen
Förslaget välkomnas av både bussbranschen och Sveriges Åkeriföretag där Carina R Nilsson är vd.

– Vi tycker att det är ett bra förslag. Ett bra mönsterdjup gör ju att man kör säkrare på vägen om det är halt väglag. Att ställa krav på det gör ju också att de som inte är vana att köra på vinterväglag, till exempel många utländska förare, ser till att ha mönsterdjup på däcken, säger Carina R Nilsson.

Hur man ska lösa frågan med utländsk tung trafik som kommer till Sverige med dåliga däck är inte klart, men enligt Vägverket ska samma regler gälla för alla.

Bo Gustavsson som kör plogbil i Dalarna på onsdagen håller med.

– Om man har dåliga däck, då kommer man inte upp. Bra däck ska man ha.

Vad kör du själv på för däck idag?

– Jag kör på vinterdäck. Annars kommer jag inte fram, säger Bo Gustavsson.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se 
Peter Johansson, SR Dalarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".