Aktieägarna säger ja till oacceptabelt bud

Uppköpet av Stockholmsbörsens ägare OMX kommer allt närmare ett avgörande. I dag var det dags för Aktiespararna att säga sitt. Dubaibörsen bud är egentligen oacceptabelt men det är för bra för att säga nej till.

Men det är inget ”mjukt ja”, säger Elisabeth Tandan Aktiespararnas vd.

– Jag vet inte om jag vill säga att det är mjukt men tack vare att vi haft en bra diskussion med Nasdaq och att man gått med på förslag från en investerarkommitté, säger hon.

De krav som Aktiespararna fått gehör för hos den amerikanska börsen, Nasdaq är att det ska bli ett årligt publikt diskussionsmöte och att en investerarkommitté med svenska representanter bildas. Ett tredje krav har varit att OMX:s aktie också noteras på Stockholmsbörsen.

Konstruktionen av budet på OMX är komplicerat. Först köper Dubaibörsen OMX, sen byter Dubaibörsen och Nasdaq aktier med varandra och OMX slås ihop med Nasdaq. Egentligen helt oacceptabelt, menar Aktiespararna.

– Vi är inte nöjda med konstruktionen överhuvudtaget av det här budet. Att man har två eventuella ägare i en budsituation är egentligen helt oacceptabelt.

Ändå säger ni ja?

– Vi måste ta hänsyn till vad som är finansiellt bäst för våra aktieägare, och vi bedömer att det är en brta affär för våra aktieägare, säger hon.

Sannolikheten för att det till slut blir ett samgående mellan OMX och Nasdaq är stor. Dubaibörsen kontrollerar i dag 48.4 procent av aktierna genom egna uppköp, optioner och bindande avtal med svenska storägare bland andra Investor och Nordea.

En annan svensk ägare, SEB fonder gav i dag klartecken att sälja sina 1.3 procent av aktierna.

Och på torsdag kommer regeringen med sitt besked. Staten äger 6.6 procent i OMX och säljer man, stärks statskassan med 2.1 miljarder kronor.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".