EU pressar på om stabilitetskrav

EU-kommissionen uppmanar i dag framför allt Frankrike men även Italien att se till att minska budgetunderskott för att klara stabiliteten inom den ekonomiska och monetära unionen EMU.

Att just Frankrike som ett av de stora europeiska länderna ser till att klara underskottsmålet är mycket viktigt, säger EU-kommissionären Joaquin Almunia.

– Vi uppmuntrar de franska myndigheterna att sätta in åtgärder som minskar de offentliga utgifterna för att komma till rätta med budgetunderskotten, säger EU-kommissionären för ekonomiska och monetära angelägenheter Joaquin Almunia.

Tre procent av BNP
Frankrike men även Italien måste göra citat mer ambitiösa ansträngningar slut citat för att klara EU:s krav på att budgetunderskott inte får vara större än tre procent av BNP. Särskilt nu när den internationella konjunkturen saktar in, menar EU-kommissionen.

Även Slovakien och Rumänien får påpekanden av EU-kommissionen. Det är den årliga granskningen av hur medlemsländerna klarar de så kallade stabilitetskraven för medlemskap i den ekonomiska och monetära unionen, men även länderna utanför eurosamarbetet granskas, då kallas kraven för konvergenskrav som måste uppfyllas för att ett land ska kunna ansluta sig till den gemensamma valutan. Sverige som just nu har starka statsfinanser klarar konvergenskraven väl.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".