Ökat bistånd minskar inte fattigdomen

Biståndet till fattigdomsbekämpning har inte ökat, trots att det ska prioriteras, enligt FN:s millenniemål.

Det visar en rapport från den kristna biståndsorganisationen Diakonia, som presenteras på torsdagen.

– Den viktigaste slutsatsen är att vi globalt ser en ökning av biståndet, men det används inte till fattigdomsbekämpning. Allt mer av ökningen stannar i givarländerna, som gör ökningarna, säger Bo Forsberg generalsekreterare för Diakonia.

Pengarna används till annat
I rapporten ”Dragkampen om biståndet” beskriver Diakonia bland annat brister i biståndet.

Den största bristen är enligt organisationen att en alldeles för liten del av biståndspengarna går till det allra viktigaste, att minska fattigdomen. Istället används biståndspengarna till annat.

– Det mönster vi ser internationellt, ser vi också i Sverige. Vi har invandrarkostnader, exportkrediter och andra kostnader som vi tar på av biståndet

År 2000 satte FN upp sitt millenniemål för bistånd. Ett av målen är att halvera fattigdomen i världen fram till år 2015.

Det är det här målet Diakonia riktar in sig på.

Enligt siffror från OECD ökade det globala biståndet med drygt 60 miljarder dollar under åren 2001 till 2005. Men fattigdomsbekämpningen fick en marginell del av den ökningen.

Pessimistisk
Bo Forsberg på Diakonia är pessimistisk när det gäller målet att halvera fattigdomen.

– Som det ser ut idag tror jag inte att vi kommer att nå det. Det är det vi vill peka på i rapporten. Att de medel som alla är överens om, ska vi nå dit måste insatserna öka betydligt mer än vad vi ser nu, säger Bo Forsberg.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Fakta om Diakonia
Diakonia är det gemensamma biståndsorganet för fem svenska kyrkor: Alliansmissionen, Baptistsamfundet, Evangeliska Frikyrkan, Metodistkyrkan och Missionskyrkan. Diakonias verksamhet finansieras genom gåvor och anslag från bland annat Sida och EU.

Fördelningen av biståndsökningen 2001-2005
(källa OECD-DAC och Diakonia)
Nettoökning bistånd: 60,2 miljarder USD
Varav ökat bistånd till Afghanistan och Irak: 29,3 mdr USD
Ökade skuldavskrivningar: 20,4 mdr USD
Ökat humanitärt bistånd 10,5 mdr USD
Ökade resurser för att minska fattigdomen och uppnå millenniemålen 0,024 mdr USD

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".