Folsyra halverar risk för tidig födsel

Risken att föda sitt barn för tidigt kan mer än halveras om den blivande mamman äter b-vitaminet folsyra, året innan hon blir gravid. Detta enligt en stor amerikansk studie.

Det är de allra tidigaste födslarna som minskar mest när mammorna får folsyra, visar studien.

– Det är de som är de mest komplicerade fallen och också medför mest komplikationer. Det är oerhört angeläget om man lyckas hindra det, säger professor Hugo Lagercrantz, som är expert på för tidigt födda barn.

70 procent minskad risk
Amerikanska forskare har följt drygt 38 000 gravida.

De kvinnor som åt tillskott av folsyra så lång tid som ett år innan de blev gravida, löpte 70 procent minskad risk att föda sitt barn extremt tidigt, alltså före graviditetsvecka 28.

Då väger barnen ofta under ett kilo och risken för skador som defekter på hjärnan, lungsjukdomar och blindhet är som störst.

När det gäller tidiga födslar senare i graviditeten, mellan vecka 28 och 32, minskade risken med hälften, om mammorna ätit folsyra, enligt studien.

Debatten om folsyra har pågått i flera år. Tunga vetenskapliga fakta visar sedan tidigare att vitaminet skyddar mot ryggmärgsbråck hos barn.

I andra vågskålen finns farhågor om att folsyra kan öka risken för tarmcancer i vissa delar av befolkningen.

Berikat mjöl
I USA och Kanada berikas allt mjöl med folsyra, det finns alltså i till exempel bröd och pasta.

Svenska Livsmedelsverket beslöt i september förra året att avstå från det. Och de nya rönen om skydd mot för tidig födsel är inget som påverkar det här beslutet, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti på Livsmedelsverket.

– Nej det gör det inte, utan det är bara ytterligare en positiv effekt som vi kan se av folsyratillskott. Vi rekommenderar alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta extra folsyra som vitamintabletter, säger hon.

Folsyratabletter
Istället för att berika mjöl vill Livsmedelsverket att alla kvinnor mellan 18 och 45 år ska få gratis tillgång till folsyratabletter. Det kan komma igång tidigast nästa år.

Professor Hugo Lagercrantz tycker att det bästa vore en kombination, för att se till att alla kvinnor verkligen får tillräckligt med folsyra.

– Jag tror ju ändå att det här med kosttillskott är väldigt bra och eventuellt då också med tabletter. Då garanterar man verkligen att kvinnorna får folsyra, säger professor Hugo Lagercrantz.

Mona Hambraeus
mona.hambreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".