Volvo döms för fransk dödsolycka

Bilföretaget Volvo har fällts i Frankrike för att ha vållat två barns död i en trafikolycka 1999. Bromsarna fungerade inte på bilen. Samtidigt fälls också den kvinnliga bilföraren Catherine Kohtz.

Hon uppgav inför rätten att hon gjorde vad hon kunde för att få stopp på sin Volvo.
– Jag bromsade allt vad jag kunde, sa lärarinnan Catherine Kohtz, när hon inför rätten skulle beskriva hur det gått till när hon körde sin Volvo 850 av 1996 års modell och förlorade kontrollen.

Hon körde på tre barn på väg till skolan. En elvaårig flicka dog omedelbart, en jämnårig pojke dog senare på sjukhuset och den tredje, nioåringen, överlevde svårt skadad.

Volvo nekar till fel
Volvos Wim Maes höll i rätten fast vid att det inte var något fel på bilen.

Men Volvo Personvagnar har medgett att det var problem med serien, i vilken bilen ingick. Det kunde kännas trögt att bromsa, hette det. Närmare 20 000 bilar ingick i serien.

Också bilföraren fälls
För rätten i Saverne har fallet varit svårt och tagit lång tid med ett omfattande bevismaterial.

Domstolen fäller nu båda parter. Volvo Personvagnar ska betala böter på knappt två miljoner kronor medan bilföraren fick en se månaders villkorlig dom och böter på knappt 3 000 kronor.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".