1 av 2
Debatten om jobben bidrog starkt till den borgerliga valsegern. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Rapporten presenteras.

Stark högervind gav borgerlig valseger

På torsdagen kom den första större vetenskapliga undersökningen av varför den borgerliga alliansen vann valet 2006. Enligt valforskarna vid Göteborgs universitet var en av orsakerna att det blåste det en rekordstark högervind bland väljarna i det senaste valet.

Aldrig tidigare har så många väljare själva sagt sig stå till höger i politiken, säger professor Sören Holmberg.

– Det fanns en klar ideologisk förskjutning. Väljarna uppfattade sig själva som mer till höger på den ideologiska vänster-högerskalan, markant så i ett historiskt perspektiv, säger Sören Holmberg.

Jobbdebatten påverkade
På torsdagen kom en första delrapport om valet 2006 från valforskarna i Göteborg. Förutom högervinden pekar Sören Holmberg och kollegan Henrik Oscarsson inte oväntat ut debatten om jobben som en viktig förklaring till alliansens seger.
 
Det var väljarnas viktigaste fråga 2006, och väljarna brukar alltid uppfatta den som viktig för socialdemokraterna. Men 2006 tonades den ner av Göran Persson och resten av den socialdemokratiska partitoppen och betydligt fler väljare kom istället att se den som en profilfråga för moderaterna.

Stor grupp ville ha förändring
Rekordmånga väljare gick direkt från socialdemokraterna till huvudfienden moderaterna. Många i den här viktiga gruppen som övergav socialdemokraterna föredrog alliansens politik när det gäller sysselsättning, utbildning och skatter, bland annat fastighetsskatten. Men en lika stor grupp säger helt enkelt att de ville ha förändring.

– Det var bara helt allmänt sett så att det var dags för byte. Man var trött på regeringen. Man ville ha något nytt, säger Sören Holmberg.

”Persson-skadan” inte så stor 
En annan fråga som hade betydelse för maktstiftet i valet var enligt Sören Holmberg att den borgerliga alliansen höll ihop. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt var populär och drog väljare, men främst från andra borgerliga partier.

Förre statsministern Göran Persson har personligen fått skulden för valförlusten av en del debattörer, även inom socialdemokratin. Undersökningen från Göteborgs universitet bekräftar att Göran Persson stötte bort en del väljare 2006, men skadan var inte särskilt stor.

– Nu fanns det lite negativ Persson-effekt den här gången men i jämförelse med sakfrågorna och ideologin så är det små faktorer, säger Sören Holmberg.

Oddsen mot alliansen
Men i kommande val har alliansen oddsen emot sig. Opionssiffrorna är inte bara dåliga nu, dessutom dras världsekonomin ner av sämre tider i USA, och även Sverige påverkas.

– När det går dåligt i ekonomin, då har väljarna en tendens att bestraffa en som är närliggande, nämligen regeringen, så att om det nu går sämre i svensk ekonomi också, om vi tror på gamla märken och sanningar, så kommer det att drabba sittande regering också inför Sveriges val 2009 och 2010, säger Sören Holmberg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".