Jordbruksministern: Avskaffa EU:s exportstöd

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist är kritisk till att mejeriföretaget Arla med hjälp av EU:s exportbidrag har sålt billigt mjölkpulver i Dominikanska repuliken. Det har lett till att ett par tusen dominkanska bönder har tvingats lägga ner sin verksamhet.
Flera av Arlas egna medelmmar anser att Arla visar prov på bristande etik och Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist anser att uppgifterna tydligt visar på bristerna i EU:s jordbrukspolitik. – Det här visar att vi behöver reformera EU:s jordbrukspolitik, säger jordbruuksministern. Vi bör avveckla exportbidragen, för det här ger snedvridningar som långsiktigt innebär att vi inte utvecklar livsmedelsproduktionen i utvecklingsländer. Och det är en nackdel långsiktigt för hela världshandeln. Fattiga bönder slås ut Arla exporterar varje år 15 000 ton mjölkpulver till Dominikanska Republiken, en export värd 660 miljoner. Samtidigt får företaget ett exportbidrag på 160 miljoner från EU. Det har bland annat bidragit till att ett par tusen fattiga dominikanska småbönder slagits ut eftersom de inte kan konkurrera med Arlas subventionerade export. Mjölkpulvret kommer helt och hållet från den danska delen av Arla. Danmark har exporterat mjölkpulver till Dominkanska Republiken sen femtiotalet enligt Arla, som samtidigt försvarar sig med att man håller sig till EU:s regler och måste tänka företagsekonomiskt. ”Arla har ett ansvar redan i dag” Man medger samtidigt att man har liknande export till flera andra utvecklingsländer, hur många kan man inte säga i dag, men även inom bondekooperationen reagerar många. Ann-Christin Nykvist hoppas nu på att EUs bidragsregler snabbt ändras, en disksussion som redan pågår inom ramen för WTO, men jordbruksministern anser också att Arla har ett etiskt ansvar redan i dag: – Jag tycker att det är viktigt att Arla internt för den här diskussionen, och uppenbarligen gör man det nu. Det handlar ju om vilken profil Arla vill ha och hur Arla vill uppfattas av konsumenterna. Betyder det att man bör avveckla det här om man vill ha ett gott rykte? – Jag tror att många konsumenter bryr sig om etiska frågor, och jag tror att de blir allt viktigare. Jag tror att många företag är väldigt noggranna när man hanterar den här typen av beslut.
Daniel Rundqvist

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".