Nordisk enighet om skärpta miljöregler till havs

Det råder nu nordisk enighet om att miljöreglerna måste skärpas i Östersjön så att risken minskas för oljekatastrofer till havs. I Köpenhamn fick miljöminister Lena Sommestad på tisdagen full uppbackning för de svenska och finländska kraven på åtgärder.
– Ska vi få en verklig förändring i Östersjön, då krävs det ett gemensamt agerande från Östersjöländerna, säger Lena Sommestad. Det är på det sättet vi kan få den internationella sjöfartsorganisationen att lyssna på oss. Det Sverige och Finland kräver är att hela Östersjön, Öresund och också Stora Bält ska klassas som särskilt känsliga havsområden. Också Barents hav kan bli aktuellt eftersom Ryssland planerar att öka oljetransporterna från Murmansk. Kraven skräps Om den internationella sjöfartsorganisationen går med på en sådan klassning skärps kraven på fartygen exempelvis när det gäller lotsning, farvägar och information om lasten. Dessutom vill Lena Sommestad och hennes finländska kollega Jouni Backman ha ett internationellt förbud mot att frakta olja i fartyg som bara har ett skrov och att kraven på tankfartyg som går i is ska skärpas. Ryssland motsträvigt Hittills har dock alla försök misslyckats att få Ryssland att ställa upp på hårdare krav. –, Det är ett stort problem, och jag har i dag talat med den finländske ministern just om detta. Det här bekymrar oss och vi ska se på vilket sätt vi övriga Östersjöländer kan påverka Ryssland i de här frågorna. Vad kan ni göra? – Framför allt samtal, skulle jag säga. Och att visa den enighet som finns bland övriga Östersjöländer. Det som gjort Lena Sommestad och de andra miljöministrarna oroliga är förstås olyckan med tankern Prestige utanför den spanska kusten i höstas. 2001 inträffade det värsta oljeläckaget i danska farvatten när två fartyg kolliderade. Och Finland har i vinter protesterat högljutt mot att ryska tankfartyg inte uppfyllt nordiska isklasskrav, men i just det fallet kan något vara på väg att hända. – Det blir ett möte i slutet av mars med diskussioner om hur det här ska hanteras.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".