Fler länder gav FN sitt stöd i Irakfrågan

FN:s vapeninspektörer måste få fortsätta sitt uppdrag i Irak och regimen i huvudstaden Bagdad måste samarbeta mer aktivt med inspektörerna. Det var huvudbudskapen från de länder som deltog i en öppen debatt i FN:s säkerhetsråd på tisdagskvällen.
Bland andra Sydafrikas FN-ambassadör ville förstärka inspektionerna: – Säkerhetsrådet måste fördubbla sina försök att nå en fredlig lösning på situationen i Irak. Inspektionerna fungerar och bör förstärkas, sade den sydafrikanske FN-ambassadören Kumalo som talade för de 115 länderna från den alliansfria rörelsen. Det var just Sydafrika som hade begärt den öppna debatten i säkerhetsrådet, för att även andra länder än de 15 medlemmarna i rådet skulle kunna få framföra sina åsikter i Irakfrågan. Mötet, som fortsätter på onsdagen, ses också som ett sätt för både USA och framför allt kanske mer vacklande länder i rådet att få en bild av vilka åsikter som dominerar i världsorganisationen, när nu frågan om krig eller fortsatta inspektioner är på väg att ställas på sin spets – en ny, tuffare Irak-resolution kan vara på väg redan denna vecka. Australien ställde upp bakom USA Det var få länder som på tisdagskvällen gav USA och Storbritanniens hårdare linje sitt stöd –, däribland Australien. Den australiske FN-ambassadören John Dauth ställde frågan om omvärlden verkligen tror att Irak kommer att samarbeta bättre om säkerhetsrådet väljer att ge landet mer tid, men en klar majoritet av länderna talade om att ha tålamod, att inspektionerna måste få fortsätta, men också att Irak måste leva upp till FN:s krav. Irans FN-ambassadör Zarif sade att visserligen har Irak orsakat mycket lidande för hans land, men att krig måste undvikas eftersom det bara kommer att gynna extremister, leda till en humanitär katastrof och en ökad instabilitet i hela regioen som enligt den iranske FN-ambassadören kan bli värre än någon nu kan föreställa sig. Pekade på konsekvenser för Afrika Gambias FN-ambassadör pekade även på de ekonomiska konsekvenserna: – Den redan dåliga afrikanska ekonomin har ytterligare försämrats på grund av osäkerheten om vad som ska hända, sade ambassadören och fortsatte: – Ett krig skulle göra det än svårare för länder i Afrika att bekämpa fattigdom och förhindra konflikter.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".