Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Analysföretag spår billigare teletjänster

TeliaSonera väntas visa ett bra resultat för 2002 när bokslutet presenteras på onsdagen, men det kommer att bli tuffare för Telia och många andra telebolag att fortsätta vara lika lönsamma. Ett skäl är att priserna på mobilsamtal kommer att pressas ned i år, hävdar telekomanalysföretaget Northstreams vd Bengt Nordström.
Lanseringen av 3G-telefoni kommer att innebära att konkurrensen blir hårdare, säger Bengt Nordström på en raspig mobilförbindelse från telekommässan GSM-World i Cannes. – Det viktigaste med det är faktiskt inte att det kommer en ny teknologi, utan det faktum att det är en ny aktör på marknaden och därmed kommer konkurrensbilden att stärkas. På något sätt måste de nya aktörerna ta kunder från de existerande aktörerna, och då blir ju priset alltid ett av alternativen att kunan konkurrera med, säger han. Också nya EU-direktiv pressar priserna Men priserna pressas inte bara av nya konkurrenter. Europas telemyndigheter fått nya direktiv från EU-kommissionen som innebär att pressen på mobiloperatörerna kommer att öka även från myndighetshåll. Mycket tyder alltså på att telebolagens vinster kan komma att bli mindre de närmaste åren, men det finns medel för att motverka det. Många av Europas teleoperatörer är alldeles för ineffektiva, anser Bengt Nordström, och han tror att det kommer att bli stora personalnedskärningar framöver: Väntar personalnedskärningar – Det är i princip oundvikligt. Om man tittar på telekom-marknaden under 2002 så är det ju framför allt de stora leverantörerna som har dragit ner sin personalkraft, däribland Ericsson, säger Bengt Nordström. – Man har varit för mycket folk, man har haft för ambitiösa planer, man har egentligen aldrig behövt se om sitt hus, eftersom det har varit en sådan lönsam bransch, men nu med ökad konkurrens och ökade investeringar så krävs fokus på det.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".