Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kina ligger lågt i Irakfrågan

Under de heta diskussionerna om krig eller inte krig mot Irak har en av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – Kina – hållit sig i bakgrunden. Kina har sagt sig vara mot krig och för mer tid för vapeninspektörerna, men spelar därutöver en mycket nedtonad roll.
Det är inte många som sätter Mittens rike i centrum idag utom kineserna själva, för Kina tycks mer upptaget med inhemska frågor som till exempel de pågående skiftena i landets ledning och ekonomin än att visa några världspolitiska ambitioner i Irakfrågan. Kina har hittills valt en plats i marginalen, trots ställningen som permanent medlem i FN:s säkerhetsråd. Kina förespråkar fredlig lösning ... Landets ledare har upprepat att de förespråkar en fredlig lösning på Irakkonfilkten och att vapeninspektörerna uppenbarligen ännu inte har fått göra klart sitt jobb. På tisdagen, efter turerna först i försvarsalliansen Nato och sedan EU, var orden: Vi har inte nått stadiet där bergen och floderna tar slut, det vill säga: avvakta med kriget. Detta stör USA särskilt i kombination med att Kina helt överlämnar problemen med Nordkoreas upptrappade kärnvapenhot till den amerikanska administrationen, trots att Kina står nära Nordkorea. 80 procent av Nordkoreas behov av mat, varor och bränsle står Kina för, och att straffa Nordkorea med ekonomiska sanktioner, som USA talar om, vore enligt Kina en krigsförklaring. ... men goda relationer med USA väger tungt Den amerikanska toppen har inte hållt tyst om sin irritation över Kinas passiva hållning och att det går emot USA, både i frågan om krig i Irak och ekonmiska sanktioner i Nordkorea, men skulle krig eller inte krig Irak bli en vetofråga i FN:s säkerhetsråd tror de flesta att Kina skulle lägga ner sin röst. Goda relationer med USA för handeln och ekonomin skulle i det läget ta överhanden. Kina importerar idag olja och har redan rätten till ett oljefält i Irak. Ett krig i Irak och upptrissade oljepriser skulle vara ett hårt slag mot den snabbt växande kinesiska ekonomin och bidrar till motståndet mot ett krig, men landets ledare skulle sannolikt ändå hålla sig väl med USA. Kinesiska tidningar och web-sidor har dock den senaste tiden varit översköljda med upprop mot ett krig i Irak.
Alice Petrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".