Förslag om 70 öre mer i bensinskatt

Uppdaterad 21:45
Skatten på bensin och diesel ska höjas med 70 öre per liter, kanske redan nästa år. Det förslaget kommer från statliga klimatberedningen som snart ska lämna sitt slutförslag.

Syftet är att minska bilismens koldioxidutsläpp och Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz är nöjd med förslaget.

– Det är bra att de är konsekventa och beskattar fossila bränslen mer och mer. Det hjälper utvecklingen så vi snabbare får en utveckling bort från de fossila bränslena.

Klimatberedningens huvuduppgift är att få fram förslag som minskar utsläpp som är negativa för klimatet och miljön. I utredningen sitter politiker från riksdagspartierna. Många detaljer behöver lösas innan de kan presentera sitt slutförslag om en månad.

Motormännen tveksamma
Enligt uppgift till Ekot så är utredningen i dag enig om att höja bensin- och dieselskatten med 70 öre. Maria Spetz, vd för Motormännen, är tveksam till att skatten höjs så mycket för bilisterna.

– Bilisterna ska naturligtvis dra sitt strå till stacken, men som det är idag så drar bilisterna i princip hela lasset. Det tycker inte vi är rättvist, vi ser ju framemot att man jämställer transportsektorn med de andra stora utsläppskällorna. Transportsektorn betalar mycket mycket mer idag.

I stället skulle Maria Spetz vilja höja skatten på flyg, uppvärmning av hem och industrin som hon tycker slipper för lindrigt undan jämfört med bilisterna.

Kilometerskatt
Utredarna vill också ha en kilometerskatt på lastbilstrafik, något som skulle göra det dyrare att transportera varor med lastbil jämfört med tåg och fartyg.

Dessutom vill de ändra reglerna för reseavdrag. Hur långt det är mellan jobbet och bostaden ska avgöra om det blir något avdrag, inte restiden. Förhoppningen är att det ska göra det mer lönsamt för storstadsbor att åka buss och tåg i stället för bil.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".