3 G pressar mobilpriserna

Det kommer att bli tuffare för Telia att tjäna pengar på mobilsamtalen - och därmed billigare för kunderna - för redan i år kommer priserna att börja pressas ned. Det här hävdar Bengt Nordström, VD på telekomanalysföretaget Northstreams. Ett viktigt är lanseringen av 3G-telefoni, säger han.
3G är skälet till att analysföretaget Northstream förutspår att det kommer att mobiltelefoni blir billigare i år. Men det är som inte själva tekniken som är skälet till det utan att det blir fler som säljer mobiltelefoni och att de nya mobilbolagen inte har några kunder och därför måste locka med bra erbjudanden. Men priserna pressas inte bara av de nya konkurrenterna. Europas telemyndigheter har nu fått nya direktiv från EU-kommissionen som innebär att pressen på mobiloperatörerna kommer att öka även från myndighetshåll. Bland annat tyder mycket på att vissa priser kommer att bli kostnadsbaserade. Mycket tyder alltså på att telebolagens vinster kan komma att bli mindre de närmaste åren. Men det finns medel för att motverka det. Många av Europas teleoperatörer är alldeles för ineffektiva, anser Bengt Nordström som är VD för telekomanalysföretaget Northstream. Han tror att det kommer att bli stora personalnedskärningar framöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".