Börjar strax debattera.
USA

Sober debatt mellan demokrater

I USA har de två återstående demokratiska kandidaterna Barack Obama och Hillary Clinton mötts i en stor uppmärksammad debatt. Den här gången undvek de alla personliga attacker.

Bland demokratiska väljare på en bar i New York tyckte många att de båda skulle kandidera ihop.

Några vädjande ”please” hördes från flera av de unga demokraterna som hade trängt ihop sig i en bar på Manhattan för ett debattparty när frågan kom från programledarna om inte Obama och Clinton skulle kandidera tillsamman, som president och vicepresident istället.

Inte dags än
De båda log och svarade ungefär att det är alldeles förtidigt att tänka på något sånt. Men bland demokraterna i den fullsatta baren kunde Clintonsupportrarna mycket väl tänka sig Obama som president istället och vice versa.

Rona Hatchett, som föredrar Obama, blir nästan stött över min fråga. Fattar du hur stort det här är, en svart person och en kvinna som kan bli president, säger hon.

Mest sakpolitik
Och efter den senaste tidens frost och mycket hårda ordväxlingar mellan de två kandidaterna handlade nattens debatt mycket om sakpolitiken och det är tydligt att skillnaderna mellan de republikanska kandidaterna är betydligt större än mellan Obama och Clinton.

Irak höjde tonläget
Mest hetta i debatten blev det när Irakfrågan kom upp.

- Det gäller att inte bara ha erfarenhet första dagen som president, det gäller också att fatta rätt beslut första dagen som president, sa Obama som argumenterade emot irakkriget innan det började med tydlig hänvisning till Clinton som röstade för det men som nu argumenterar för att ta hem trupperna.

Avgörande närmar sig
På tisdag går New York och över 20 andra delstar till primärval, en dag som kan bli avgörande för vem som blir slutgiltig presidentkandidat. Men på baren i New York var många fortfarande osäkra:

- Vem det än blir tänker jag jobba för den, men jag kan inte bestämma mig för vem jag rösta på på tisdag, säger den här demokraten och ser lätt bekymrad ut.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".