Kina åtalar känd regimkritiker

En ledande kinesisk männikorättsaktivist åtalas nu för statsfientlig verksamhet och riskerar ett långt fängelsestraff. Rättegången mot en av Kinas mest kända regimkritiker väntas börja i maj, bara ett par månader före OS.

34-årige Hu Jia är en av de kritiska människor som rutinmässigt brukar sättas i husarrest eller under speciell bevakning inför känsliga årsdagar eller större festligheter i Peking.

Inför OS-festen i sommar genomgår Peking en ordentlig rensning och den här gången väljer kinesiska myndigheter att åtala Hu Jia för statsfientlig verksamhet.

Får ej träffa advokat
Familjen fick skriftligt besked om åtal i onsdags, säger Li Fangping, familjens advokat som inte har fått träffa Hu Jia, trots att fångar i Kina enligt lagen har rätt att träffa sin advokat.

Brett engagemang
Hu Jia började som som frivilligarbetare för AIDS-drabbade i blodskandalernas spår på 90-talet. Han har även engagerat sig för olika miljöfrågor och har dragit på sig regimens missnöje genom att dokumentera övergrepp som myndigheter begår mot oppositionella.

Internationella protester
Både Europaparlamentet och USA:s kongress har engagerat sig för att få Hu Jia fri. Reportrar utan gränser samlar också in namnunderskrifter på sin hemsida.

Kinesiska myndighetr lovade när de fick OS att de skulle förbättra de mänskliga rättigheterna i Kina. Trots det väljer de ändå att åtala Hu Jia ett halvår före OS.

Familjen drabbad
Hans fru, aktivisten Zeng Jinyan sitter i husarrest i Peking. Deras två månader gamla dotter är nu sannolikt världens yngsta politiska fånge.

Familjens advokat Li Fangping säger att han tvivlade på att han skulle få besöka Zeng Jinyan i husarresten innan det kinesiska nyårsfirandet som börjar på onsdag.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".