Strömmen tillbaka men mer vind väntas

Strömmen har nu återvänt till de allra flesta abonnenter efter stormen under natten mot fredagen. Men fortfarande saknar ett antal av de stora elbolagens kunder ström.

– De allra flesta, förutom i Kronobergs län, kommer att få tillbaka strömmen vid lunchtid. I Kronobergs län kommer det att dröja fram till 16, 17-tiden innan alla har fått ström. Dock ser vi att det ska blåsa upp igen vid lunchtid i dag och där får vi lägga in en liten brasklapp för att det kan komma nya fel, säger Johan Aspegren, informatör på elbolaget Eon.

Hur många är ute och arbetar just nu?

– Just nu är det mellan 350 och 400 personer som arbetar med störningen. Det är några som har varit hemma och vilar, men de är på väg ut igen mycket snart.

Har det varit några svårigheter med de här reparationsarbetena?

– Det kom en hel del blötsnö, det är plusgrader ute och väldigt vått i markerna och det tar på krafterna att jobba under sådana förhållanden och dessutom med den hårda vinden naturligtvis. Det gör att det är besvärligt för gubbarna som är ute, säger Johan Aspegren, informatör på elbolaget Eon.

Orkanstyrka i byarna
Det blåste rejält på torsdagskvällen och natten mot fredag. Vid Väderöarna uppmättes vindstyrkor på 34 meter per sekund i vindbyarna, det vill säga orkanstyrka.

Vinden ställde till problem, framför allt i Syd- och Västsverige. Den kraftiga blåsten knäckte träd som föll över kontaktledningar och även vissa ledningsstolpar vek sig.

Som mest var över 30 000 av elbolagen Eons, Fortums och Vattenfalls kunder strömlösa, men de allra flesta har nu alltså fått strömmen tillbaka.

Trafikstörningar
Vinden ställde också till en del störningar i trafiken, nerblåsta träd blockerade vägar, färjor ställdes in eller blev försenade och även tågtrafiken stördes.

Enligt SMHI så kommer det att börja blåsa igen strax efter lunch, framför allt längs sydkusten i Skåne, men vindarna kommer inte att bli lika hårda som inatt, och framåt kvällen så kommer de att ha mojnat.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista